U Podgorici održan protestni skup zaštitnika životinja

U Podgorici održan protestni skup zaštitnika životinja

Večeras je u Podgorici, u Njegoševom parku održan protestni skup NVO aktivista i građana, povodom sve češćeg zlostavljanja i ubijanja životinja u Crnoj Gori.

Skup je organizovala NVO "Prijatelji životinja Podgorica", a pored građana Podgorice, prisutni su bili članovi NVO organizacija i građani Nikšića, Kolašina, Pljevalja, Bara, Budve, ali i drugih crnogorskih gradova. Prisutnima se u ime organizatora obratio Dragoje Vlahović, direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica.

U svom obraćanju Vlahović se osvrnuo na slučaj vješanja psa na Marezi, kao i na slučajeve trovanja pasa u Kolašinu, Pljevljima i Zeti, koji su se desili u posljednjih nekoliko dana.

1protest1

Apelujući na nadležne da što prije riješe ove slučajeve, a počinioce najstrože kazne, on je naglasio da upravo nadležni snose dio odgovornosti za vješanje i trovanje pasa, jer i pored molbi nisu reagovali.

On je rekao da NVO aktivisti nisu protivnici republičkih i opštinskih nadležnih službi, već prijatelji sa kojima žele i moraju da sarađuju u rješavanju problema. Naglasio je da će u najskorijem periodu svim nadležnim službama uputiti spisak zahtjeva, koji odmah moraju biti ispinjeni, jer su najnoviji slučajevi samo kap koja je prelila čašu, te da više nema čekanja, već se mora odmah krenuti na posao.

Po njegovom mišljenju, jedini način da se riješe problemi je da sve NVO i nadležne službe izgrade međusobnu saradnju i povjerenje i da svi zajedno krenu u rješavanje problema.

Vlahović se takođe osvrnuo i na slučaj nikšićkog i ulcinjskog azila, za koje je rekao da više liče na logore smrti, nego na azile za napuštene životinje, ali i na slučaj ubistva psa na Gorici iz vatrenog oružja 2015. godine, kada je počinilac odmah otkriven, jer je postojao veliki broj svjedoka, ali je oslobođen odgovornosti. Od tužilaštva je zatražio da se traže najstrože kazne za one koji ubijaju životinje, kao i da sve one prijave podnesene u poslednje dvije godine izvade iz fijoka i podignu optužnice protiv počinilaca.

Na kraju je poručio da, ukoliko se nadležni organi ogluše o njihove zahtjeve, neće odustati, već će još više radikalizovati aktivnosti i natjerati ih da rade posao za koji su plaćeni. Rekao je da se do rezultata može doći samo zajedničkim radom, a to je izrada baze podataka i čipovanje svih pasa i mačaka u državi, kao i rad po sistemu "uhvati-steriliši-pusti", koji se radi u saradnji sa azilima.

"Azili nisu mjesta u kojima će se zatvarati psi do njihovog uginuća, kao što se to radi u Nikšiću i lcinju, već mjesta gdje će se psi kontrolisati, sterilisati i vraćati na ulicu. Samo tako i nikako drugačije se može smanjiti broj lutalica na ulicama", poručio je Vlahović.


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.