Nova evropska kriza bi mogla da počne na Balkanu
Ilustracija

Prema pisanju njemačkog lista Handelsblat

Nova evropska kriza bi mogla da počne na Balkanu

Turska i Rusija ubrzano razvijaju svoj uticaj u jugoistočnoj Evropi, a naredna evropska kriza, kao i mnoge ranije, mogla bi da počne na Balkanu, piše njemački list Handelsblat (Handelsblatt).

EU i NATO pokušavaju da privuku zemlje kao što su Srbija i Crna Gora, ali se suočavaju borbom za uticaj u regionu sa zemljama kao što su SAD, Rusija, Turska, pa čak i Saudijska Arabija, navodi list.

Turska i Rusija, piše Handelsblat, razvijaju uticaj, dok austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc poziva EU da "dovede Balkan u svoju orbitu".

Šef austrijske diplomatije upozorio je u izjavi za njemački list na sve veći uticaj Turske i Saudijske Arabije.

"U Sarajevu i Prištini, na primjer, ženama je plaćeno da u javnosti budu potpuno prekrivene. Ne možemo da posmatramo i da ne činimo ništa", rekao je Kurc.

Austrijski ministar je zatražio ubrzane evrointegracije regiona, kako bi se zaustavio uticaj Turske i Rusije, naveo je Handelsblat.

"Moramo da nastavimo sa aktivnom ulogom u ovom ključnom regionu, pružajući kredibilnu perspektivu EU", rekao je Kurc.

Ako to nije dovoljno, navodi Handelsblat, Kina takođe želi ulogu u regionu, prvenstveno kroz veliki infrastrukturni projekat "Jedan pojas, jedan put".

Prema tom projektu, Kina planira da uloži oko 10 milijardi eura u 16 zemalja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.