Ovaj trgovac novac ne broji već vaga!

Ovaj trgovac novac ne broji već vaga!

Nuri Kara iz glavnog turksog grada Ankare, trgovinom se bavi duže od dvije decenije. No, ono što ga čini drugačijim od drugih trgovaca, jeste to što Kara novac ne broji, nego ga vaga.

Kara je jedan od trgovaca kome je dosadilo brojati sitne kovanice, pa je sam odlučio osmisliti metod koji će mu u tome olakšati. Tako je počeo vagati metalni novac u svim apoenima, te tako izračunavati kolika je njihova vrijednost u težini jednog kilograma.

U razgovoru sa novinarom turske agencije Anadolije, Kara je istakao kako je tokom 22 godine bavljenja ovim poslom za njega veliki problem predstavljalo to što mora brojati kovanice. Kako je rekao, nakon radnog dana teško bi mu padalo brojati stotine i stotine novčica, što mu je oduzimalo mnogo vremena.

“Zaista mi je to teško padalo i onda sam počeo razmišljati šta mogu da uradim kako bi sebi olakšao. Sinula mi je ideja da ih vagam”, kazao je Kara.

Najprije je izračunao koliko vrijedi 10 grama jedne kovanice, a na osnovu toga izračunao i koliko vrijedi hiljadu grama, odnosno jedan kilogram.

“Sada stavim novac na vagu i vrlo lako mogu izračunati koliko kovanice vrijede. Na kraju dana kovanice podijelim u kese i izvagam ih. Sve to traje nekoliko minuta. Mnogo manje nego ranije”, ispričao je dosjetljivi trgovac.

Dodao je kako ovu metodu koristi već sedam godina i da mu je mnogo lakše.

“Jedan kilogram kovanica u apoenima od 5 kuruša (kuruš: stoti dio turske lire) vrijedi 17,25 turskih lira. Kilogram apona od 10 kuruša iznosi 31,80 liru, a kilogram apoena od 25 kuruša iznosi 62,50 turskih lira. Kilogram kovanica od jedne lire iznosi 121,70 turskih lira. Vrlo je jednostavno”, ispričao je Kara iz Ankare.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.