Foto:gov.me

Najnovija saveznica

"Velika Britanija rame uz rame sa Crnom Gorom"

Ministar odbrane mr Predrag Bošković primio je danas u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, maršala vazduhoplovstva, ser Stjuarta Piča, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar se zahvalio maršalu Piču na britanskoj podršci evroatlantskim integracijama Crne Gore i njenom nemjerljivom doprinosu cjelokupnoj reformi našeg sistema odbrane. 

''Vaša posjeta je još jedan dokaz izuzetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane, kao i potvrda da će se u predstojećem periodu kontinuirano raditi na njihovom unaprjeđenju, kroz definisanje novih zajedničkih projekata'', kazao je Bošković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je podsjetio na značaj aktuelnih projekata i zajedničkih obuka koje Ministarstvo odbrane UK sprovodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Crne Gore, posebno na planu jačanja kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, odnosa sa javnošću, usavršavanja znanja engleskog jezika, kao i sveukupne modernizacije crnogorske Vojske. 

Bošković je istakao da je Ministarstvo odbrane prepoznalo značaj profesionalnog usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore na obrazovnim institucijama svojih saveznika, te da posebnu zahvalnost dugujemo britanskoj strani na mogućnosti da svoje oficire usavršavamo na prestižnom Kraljevskom koledžu, i tako zajedno stvaramo sposobne vojnike, spremne da ravnopravno sa savezničkim snagama doprinesu kolektivnoj bezbjednosti.

Maršal Pič je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i za bezbjednost cijele Jugoistočne Evrope.

On je iskazao zadovoljstvo dostignutim nivoom interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa NATO i naglasio da se Crna Gora do sada dokazala kao pouzdan partner, koji doprinosi odgovoru na savremene bezbjednosne izazove.

Maršal je izrazio uvjerenje da će Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo, i u predstojećem periodu, kao saveznici, dalje unapređivati odnose u oblasti odbrane.

Isti strateški ciljevi

I Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić, susreo se danas u Podgorici sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije

Načelnici generalštabova dvije zemlje razgovarali su o saradnji Crne Gore i Velike Britanije na polju odbrane, podršci u procesu integracije Crne Gore u NATO, crnogorskom doprinosu mirovnim operacijama, modernizaciji i reformi crnogorskih oružanih snaga, kao i o važnoj ulozi koju Crna Gora ima u regionu.

General Jokić se posebno zahvalio na kontinuiranoj podršci Velike Britanije Crnoj Gori na njenom putu u NATO i upoznao sagovornika sa dostignućima u procesu pune vojne integracije Vojske Crne Gore u NATO. On je istakao posvećenost Vojske Crne Gore daljem jačanju regionalne stabilnosti i bezbijednosti.

„Ponosan sam što Velika Britanija stoji rame uz rame sa Crnom Gorom, kao našom najnovijom saveznicom u Alijansi“, kazao je maršal Pič. Izražavajući zadovoljstvo pristupanjem Crne Gore u NATO, on je naglasio da Velika Britanija veoma cijeni doprinos koji Crna Gora pruža u međunarodnim mirovnim operacijama. 

Gost iz Velike Britanije je istakao da njegova zemlja sa Crnom Gorom dijeli iste strateške ciljeve - bezbjednost Evrope i regionalnu stabilnost i bezbijednost Zapadnog Balkana, te da članice NATO sarađuju u rješavanju izazova i u doprinosu široj međunarodnoj sigurnosti na osnovu zajedničkih vrijednosti. 

Obostrano je ocijenjeno da je učlanjenje Crne Gore u NATO izuzetno značajno ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region, jer ostalim aspirantima predstavlja važan signal da vrata evroatlantske zajednice ostaju otvorena.

Maršal Pič je, naglašavajući da će dvije zemlje zajedno raditi na integraciji Crne Gore u NATO, ponudio nove sadržaje bilateralne saradnje koji se prvenstveno odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim odbrambenim institucijama Velike Britanije.
 


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.