Crna Gora i dalje bez dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima
Tamara Milaš

Crna Gora i dalje bez dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku - Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo apeluje na nadležne institucije da uspostave mehanizam trajnog sjećanja na žrtve političke represije socijalističkih i komunističkih režima u Jugoslaviji. Ovo pitanje je važno za Crnu Goru jer je jedan broj njenih građana bio među žrtvama te političke ideologije, a što je uključivalo ponižavajući, nehumani i diskriminatoran tretman od strane vlasti, navodi se u saopštenju Tamare Milaš saradnice na programima u CGO.

Prema njenim riječima, Crnu Goru karakteriše pristup «stavljanja pod tepih» neprijatnih pitanja iz prošlosti i kontinuirane političke nespremnosti da se procesi suočavanja sa prošlošću pošteno, efikasno i održivo izvedu.

Iz CGO-a podsjećaju da je Crna Gora imala procentualno najveći broj političkih zatvorenika u ozloglašenom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj, u kojem su zvijerski mučeni i ubijani tadašnji protivnici komunističkog režima.

"Ipak, golootočke žrtve i njihove porodice do danas nijesu rehabilitovane i obeštećene, iako je to bila obaveza shodno skupštinskoj Deklaraciji iz 1992. godine i obećanjima Vlade.

Skupština Crne Gore je usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema. Međutim, dan sjećanja na ove žrtve nije još ustanovljen, čime se Crna Gora oglušila i o eksplicitnu preporuka Evropskog parlamenta da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji. Time se nastavlja viktimizacija žrtava totalitarnog režima, koje su u najvećem broju slučajeva bili nevini građani Crne Gore", kazala je Milaš.

CGO koristi svaku priliku da ukaže donosiocima odluka na važnost obilježavanja dana sjećanja, kao doprinosa izgradnji kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću ali i odavanja počasti žrtvama.

Milaš podsjeća da je Deklaracijom Evropskog parlamenta od 23. septembra 2008. godine, 23. avgust proglašen je Evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je i Rezolucijom Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu 2. aprila 2009.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.