Ovo su ljekovi zbog kojih se gojite
Ilustracija

Ovo su ljekovi zbog kojih se gojite

Nuspojave kod uzimanja nekih ljekova na recept mogu da budu pojačan apetit i usporeni metabolizam, što zapravo vodi do viška kilograma.

Neke ljekove jednostavno morate da pijete, ali ono što možete da uradite, da biste izbjegli višak kilograma je da pazite na ishranu i, u zavisnosti od bolesti, povećate tjelesnu aktivnost.

Ovo su grupe ljekova koje mogu da utiču na usporavanje metabolizma i stvaranje viška kilograma.

Beta-blokatori

Ljekovi koji blokiraju hormon epinefrin (adrenalin) u tijelu. Često se prepisuju kod visokog krvnog pritiska.

Beta-blokatori usporavaju rad srca i proširuju krvne žile, uzročno-posledično usporavaju metabolizam, pa je jedna od posledica uzimanja beta-blokatora i višak kilograma.

Antidepresivi, antihipnotici

Antipsihotici koji se koriste u liječnju šizofrenije i bipolarnog poremećaja, zbog blokiranja histaminskih H1-receptora mogu da pruzrokuju debljanje.

Antidepresivi sami po sebi ne deluju na mehanizam debljanja, već sama bolest.

Psihički poremećaj djeluje na fizičke potrebe pa je organizam usporeniji, nema potrebu za kretanjem, a povećava se i želja za hranom, pogotovo onom koja daje osjećaj sreće (povećava nivo serotonina).

Ta hrana je najčešće visokokalorična sa visokim glikemijskim indeksom.

Antihistaminici

Histamin je poznat je po tome što podstiče upalne procese u organizmu koji se povezuju s alergijskom reakcijom.

Neka ranija istraživanja otkrila su ćelije mozga imaju receptore za histamine, a kako histamin utiče na različite fiziološke funkcije kao što su kontrola apetita i potrošnja energije, moglo bi se zaključiti da histamin doprinosi prejedanju i sporijem metabolizmu.

Lekovi za dijabetes

U borbi protiv dijabetesa postoje raznovrsni lijekovi koji se mogu prepisati pojedinačno ili u kombinaciji. Budući da šećerna bolest postupno napreduje, većina ljekova, s vremenom djeluje sve slabije.

Kada dođe do toga, javlja se povećana želja za hranom, ujedno i onom većeg glikemijskog indeksa. U slučaju da ljekovi koje uzimate ne daju zadovoljavajuće rezultate, ljekar vam može povećati dozu ili sasvim promijeniti ljekove.

Tablete za kontracepciju

Svaki tip pilule sadrži različitu kombinaciju hormona i zaštitnih materija, koje utiču na svaku ženu drugačije. Kod svake dvadesete žene manifestuju se neke nuspojave: debljanje, glavobolja ili promjene kada su seksualne želje u pitanju, zatim promjena raspoloženja i veličine grudi.

Telegraf

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.