Tramp ne povlači SAD iz Avganistana
Donald Tramp

isklučio tu mogućnost

Tramp ne povlači SAD iz Avganistana

Američki predsjednik Donald Tramp isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlji.

Tramp nije naveo broj dodatnih vojnika, smatrajući da bi to bilo "kontraproduktivno" i dodao da bi naglo povlačenje američkih snaga ostavilo "vakuum koji bi iskoristili teroristi".

"Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu", rekao je kasno sinoć Tramp u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona.

Tramp se prije dolaska u Bijelu kuću zalagao za povlačenje iz Avganistana. 

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika poslije povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je prije nekoliko mjeseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

Tramp je predstavljajući novu strategiju za Avaganistan upozorio susjedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

"Pakistan će imati koristi ako sarađuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promijeni", rekao je Tramp.

Američki predsjednik je takođe ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

"Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim dijelom talibanskih pobunjenika u Avganistanu", rekao je Tramp.

Prije Trampovog govora, šef amerčke diplomatije Reks Tilerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije.

Tilerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smijenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade, prenosi Beta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.