Kurc: U Sarajevu i Prištini se ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu
Sebastijan Kurc

Zabrinut zbog uticaja Turske i S. Arabije

Kurc: U Sarajevu i Prištini se ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc založio se za ubrzavanje pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja muslimanskih zemalja u toj regiji.

On je izrazio zabrinutost zbog rastućeg uticaja Turske, ali i Saudijska Arabije na zapadnom Balkanu.

"U Sarajevu ili Prištini se, na primjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu", kazao je Kurc za njemački dnevnik Handelsblatt.

Istakao je da se to ne smije bez djelovanja gledati.

"Ponovo rastu tenzije"

S tim u vezi, šef austrijske diplomatije je rekao da bi trebalo ubrzati pristupni proces, kako bi se Turska i druge sile držale pod kontrolom.

"EU, iako je trenutno potresena događajima kao što su Brexit, migrantska kriza ili terorizam, ne smije ispustiti iz vida zapadni Balkan“, kazao je Kurc.

On je istakao da se radi o regiji s mladim državama, u kojem je došlo ponovo do rasta tenzija između zemalja ili različitih naroda.

"Zbog toga moramo dalje igrati aktivnu ulogu u ovoj po EU veoma važnoj regiji. Moramo podržati reforme i borbu protiv radikalizacije, kao i ponuditi vjerodostojnu evropsku perspektivu", naglasio je Kurc.

Al Džazira

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.