Studenti iz Libije brutalno pretučeni ispred noćnog kluba u Nikšiću, napadači uhapšeni
Ilustracija

Studenti iz Libije brutalno pretučeni ispred noćnog kluba u Nikšiću, napadači uhapšeni

Protiv četiri lica iz Nikšića podnijeta je prekršajna prijava zbog sumnje da su napali tri libijska državljanina ispred kluba "Dajmond" u Nikšiću, saopšteno je iz Uprave policije.

Libijac, polaznik škole Airways Aviation Akademije, pretučen je prije nekoliko noći ispred noćnog kluba "Dajmond" u Nikšiću.

Kako tvrde iz Airways Aviation Akademije njega i još dvojicu Libijaca napali su Nikšićani na vjerskoj osnovi.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je u subotu oko četiri sata ujutro nakon izlaska iz diskoteke u centru Nikšića došlo do prepirke između tri libijska državljanina i četiri osobe iz Nikšića.

"Potom je došlo do tuče u kojoj su lakše tjelesne povrede, konstatovane kasnije od strane ljekara, zadobila tri libijska državljanina. Službenici CB Nikšić su, odmah po saznanju za događaj, identifikovali pomenuta četiri lica iz Nikšića. Radi se o M.Ć. (27), D.B. (20), L.K. (21) i S.M. (18). Od ovih lica je uzeta izjava u službenim policijskim prostorijama. Izjava je uzeta i od tri lica iz Libije, u prisustvu prevodioca. O svemu je upoznat nadležni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću. Tužiocu su između ostalog dostavljene i izjave svih sedam lica kao i snimak sa video nadzora u blizini mjesta događaja. Tužilac se izjasnio da nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Shodno tome, protiv četiri lica iz Nikšića je Sudu za prekršaje podnijeta prekršajna prijava iz Zakona o javnom redu i miru", saopšteno je iz Uprave policije. 

Kako se navodi u saopštenju Airways Aviation Academy, jedan od studenata je brutalno pretučen.

"Izlazeći iz noćnog kluba Dajmond u kome je bio sa dvojicom kolega, student je napadnut od strane grupe Nikšićanina između 20 i 30 godina pijanih i agresivnih koji su iznosili prijetnje na račun muslimana te i studenata da su oni svjetski teroristi ističući da oni mrze muslimane. Napadnuti student je udaren pesnicom od strane jednog Nikšićanina iz grupe, koji su potencijalno bili naoružani dok su njegovi prijatelji stajali pored njih da bi ga zaštitili. Napadnuti student je primljen u hitnu pomoć u Nikšiću i poslat je u Podgoricu na skener glave, službenim ambulantnim kolima Bolnice Nikšić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da policija sumnja na četvoricu počinilaca, koji su privedeni nakon provjere sigurnosnih kamera.

"Više je nego neprijatno iznenađenje činjenica da su naši studenti, koji su stipendisti libijske Vlade, i koji se u Crnoj Gori školuju za pilote, napadnuti u Nikšiću u noći između petka i subote. Jedan od njih je zbog zadobijenih udaraca bio nesvjestan izvjesno vrijeme i život mu je bio ugrožen zbog gušenja jezikom. Studenti su napadnuti iz čista mira, a povod napadačima bila je njihova vjerska i nacionalna pripadnost. Ovaj napad predstavlja rasistički čin koji nanosi ogromnu štetu ne samo našoj Akademiji već i cijeloj zemlji. Ovakvi postupci moraju biti strogo kažnjeni i onemogućeni ubuduće. Naša Akademija će preduzeti sve što je u njenoj moći da se ovaj događaj prikaže u svom pravom svjetlu, i da se sve u vezi sa tim i adekvatno procesuira. Sigurni smo da će nadležni organi preduzeti sve zakonom predviđene radnje po ovom pitanju. Mi ćemo na tome insistirati", rekao je Petar Glomazić, direktor baze Airways Aviation Akademije u Crnoj Gori.

"Pozivamo zvaničnike na najvišem novou da osude i na pravi način procesuiraju ovaj slučaj nasilja i rasistički motivisanog napada koji u mnogome može da ugrozi stabilnost. Ovi studenti koji tek sedam dana u Nikšiću te izražavam zabrinutost šta možemo da očekujemo u narednih godinu dana do kraja njihovog školovanja. Mi radimo na promovisanju i pozicioniranju Crne Gore kao sigurne i stabilne države i ovakvi incidenti jednostavno nisu prihvatljivi", istakao je Ted Kabut, globalni direktor Airways Aviation Academy.

Jedan od studenata je rekao da oni nisu teroristi.

"Mi smo došli u Crnu Goru da se školujemo i sada smo zabrinuti za našu bezbjednost", rekao je jedan od studenata.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.