Scene umiranja pasa u Kolašinu neprihvatljive za zemlju kandidata za EU
Foto:Screenshot

Koalicija za život

Scene umiranja pasa u Kolašinu neprihvatljive za zemlju kandidata za EU

Iz Koalicije za život koja je zvanično registrovana u Beogradu izrazili su zabrinutost zbog nemilih scena na ulicama Kolašina, kada su u najvećim mukama umrli psi usled trovanja. Ovaj događaj potresao je domaću ali i širu javnost.

Iz ove Koalicije kažu da su za događaj saznali putem društvenih mreža.

Podsjećamo, masovno trovanje zabilježili su turisti a isto su osudili aktivisti civilnog sektora.

Uznemirujući snimak: Trovanje pasa u Kolašinu

"Saznali smo za užasan zločin koje je jedno ili više NN lica,u Kolašinu, počinilo nad većim brojem pasa kako napuštenih,tako i vlasničkih 19.08.2017.god. Kao udruženje koje se aktivno bavi problematikom vezanom za dobrobit životinja u okviru svjetskog no kill pokreta,(zvanično registrovani u Beogradu,Srbija)upućujemo vam ovaj dopis,prije svega kao izraz naše zabrinutosti zbog nemilih scena na ulicama Kolašina,grada u državi koja je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji,gdje ovakav odnos prema životinjama ne samo da nije prihvatljiv,već je i strogo sankcionisan,a zatim i kao molbu da pružite svu logističku pomoć nadležnim istražnim organima, kako bi se počinilac priveo pravdi,a eventualni dalji zločini zaustavili", navodi se u saopštenju.

Činjenica je kako kažu da Kolašin nije grad sa više miliona stanovnika, svakako omogućava brzu i kvalitetnu istragu.

"Trovanje pasa i mačaka je krivično djelo po važećem Krivičnom zakoniku Crne Gore i ne može biti metoda smanjenja brojnosti populacije napuštenih životinja.To je,podvlačimo, krivično djelo,po više osnova,što vi svakako znate,kao što znate da ni državni organi,niti javne službe i preduzeća ne mogu biti izuzeti od primjene zakona. Trovanje je ubistvo sa predumišljajem. Potrebno je , nabaviti otrov, pomiješati ga sa hranom, pa ga posijati po gradu ili po dvorištima. To je proces, koji ako se ne sankcioniše i ako se shvati krajnje neozbiljno , postaje epidemija… Sijući otrov,počinioci ovog i ovakvih krivičnih djela,direktno ugrožavaju bezbjednost ljudi.Pitanje vremena kada će od otrova stradati neko ljudsko biće.Ali ,tada će već biti kasno...", kažu iz Koalicije za život.

Dodaju da bi državni organi i nadležne službe morale da se aktivno uključe u otkrivanje počinioca ovog gnusnog zločina,"jer je ubistvo životinje članom 309 Krivičnog zakonika Crne Gore okarakterisano kao krivično djelo za koje je zaprećena i kazna zatvora"

"Ne treba prenebregnuti i mogućnost da otrov dospije u vodu za piće ili pak zagadi namirnice namijenjene ljudima(čl.299.st.1,čl.302,čl.322). O ovim dešavanjima obavijestili smo veliki broj udruženja i organizacija kako iz zemalja Evropske Unije,tako i iz zemalja u okruženju koje se još uvijek sreću sa ovakvim dešavanjima, i sa njima zainteresovano pratimo korake koji se preduzimaju po pitanju otkrivanja počinioca ovog zločina. Vjerujući u poštovanje zakona,koji je jasan kada se radi o ovakvim djelima,očekujemo da će počinioci u kratkom roku biti sankcionisani", zaključuju iz Koalicije za život.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.