Blic: Vehabije žele da izazovu nemire na sjeveru Kosova
Ilustracija

Blic: Vehabije žele da izazovu nemire na sjeveru Kosova

Koristeći vjeru kao masku, dio pripadnika Islamske zajednice, među kojima ima i vehabija, dobro osmišljenim scenarijem pokušava da isprovocira nemire na sjeveru KiM, koje policija zasad uspjeva da kontroliše i spriječi, piše “Blic”.

Pozivajući se na izvor iz Euleksa list na svom sajtu navodi da je u Islamskoj zajednici Kosova došlo do podjela i formiranja nekoliko frakcija.

Jedna od grupa, za koju se sumnja da novac dobija iz Turske, okuplja se poslednje tri nedjelje, petkom, na sjeveru i to na mjestu gdje je nekada bila džamija, upravo u oduvijek rovitoj zoni, nadomak glavnog mitrovačkog mosta, navodi list.

Oni na tom mjestu klanjaju, iako je policija zabranila okupljanja, piše Blic i dodaje da juče nije bilo vjerskog obreda, jer je KPS obezbijedila mjesto prije dolaska Albanaca među kojima, sudeći po načinu oblačenja i spoljnom izgledu, ima i vehabija.

Kako se sumnja, namjera je da se sve učestalijim i masovnijim vjerskim obredima isprovociraju lokalni Srbi da napadnu u ovom scenariju „mirne građane tokom vjerskog obreda“.

Izvor „Blica“ kaže da je sve počelo prije tri nedjelje, kada su dva Albanca, koja su se predstavila kao pripadnici Islamske zajednice Mitrovice, predala policiji na sjeveru zahtjev za vjerski obred – klanjanje i namaz i na mjestu gdje se nekada nalazila džamija.

„Nakon toga, lokalni policajci su obavili razgovor sa čelnicima Islamske zajednice Mitrovice i efendijom Agimom Velijom. On je utvrdio da Islamska zajednica ne stoji iza tog zahtjeva već, kako je naveo, volja pojedinaca“, navodi „Blicov“ izvor.

Policija je prije tri nedjelje, u skladu sa informacijama i činjenicom da je cjelokupna situacija „rovita“, zabranila okupljanje.

Podnosiocima zahtjeva uručeno je pismeno obaviještenje da je skup zabranjen i da će se organizatori ukoliko se ogluše o odluku biti zakonski gonjeni.

„I pored toga, okupili su se. Na prvom okupljanju prije tri nedjelje bilo ih je dvadesetak. Srbi nisu reagovali. Nakon toga policiji je stiglo novo obavještenje da će Islamska zajednica Mitrovice vršiti vjerske obrede, isprva jednom dnevno, a potom i više puta tokom dana, a kako propisuju vjerski zakoni. Praktično to je pet puta dnevno. I pored zabrane, grupa se okupila i prošlog petka. Ovog puta ih je bilo još više“, kaže “Blicov” sagovornik.

Oba okupljanja predvodio je imam Islamske zajednice Mitrovice Izet Feka.

Policija, međutim, iako je imala zakonski osnov, jer je skup zabranjen, nije preduzela konkretne mjere.

Prije dva dana, u četvrtak, iznova je stigao zahtjev, ali je ovog puta KPS reagovala na terenu i spriječila okupljanje, a time i moguću provokaciju.

Brade, kratke pantalone, molitve na arapskom, i to na sjevernoj strani, kako kažu lokalni Srbi, izazivaju dozu straha, navodi list.

Kako „Blic“ saznaje, Islamska zajednica Kosova ima više frakcija – jedni su i dalje privrženi vezi sa Saudijskom Arabijom, koja je dugo dominirala uticajem na KiM.

U poslednjih posebno godinu dana taj primat preuzima Turska, koja daje i poprilične sume novca pojedinim imamima.

Do podhela i frakcija došlo je posebno otkako je na čelo IZ Kosova umhesto Redžepa Boje došao Naim Trnava.

Uslijedila je radikalizacija unutar Islamske zajednice koja je dovela do par akcija Kosovske policije u kojima su uhapšeni imami IZ zbog propagiranja džihada.

Pojedini od imama regrutovali su znatan broj kosovskih Albanaca da odu na strana ratišta poput Sirije, navodi list.

 

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.