Server: Sve crnogorske baze su u izvjesnom smislu NATO baze
Danijel Server

Nije siguran da će zemlje regiona krenuti stopama CG

Server: Sve crnogorske baze su u izvjesnom smislu NATO baze

Ne znam za plan da Alijansa gradi baze u Crnoj Gori, ali pretpostavljam da su sve crnogorske baze u izvjesnom smislu NATO baze, kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server, odgovarajući na pitanje da li NATO planira izgradnju baze na teritoriji Crne Gore.

Objašnjava da nije siguran da li će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO.

“Možda se sve nadaju da će se to desiti, ali do sada su se samo Makedonija i Kosovo obavezale da im je cilj ulazak u Alijansu, kada ispune neophodne uslove. Bosna i Hercegovina i Srbija oklijevaju, iz očiglednih razloga. Alijansi će biti dobro i bez njih, ali je veliko pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO-om i da li su spremne da naprave neophodne reforme”, kaže Server.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vježbe i da li je to čini bližom Alijansi, Server odgovara da će ova zemlja razmotriti sve opcije.

“Ne postoji ništa neizbježno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi. Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti”, kaže Server.

On pojašnjava da je posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa prošla veoma dobro, sa jasnom reafirmacijom posvećenosti Trampove administracije vrijednostima Alijanse i protiv ruskog nedoličnog ponašanja na Balkanu.

“Signal je jasan: vrata Alijanse su otvorena za one koji su kvalifikovani i žele da uđu”, kaže Server.

On upozorava da bez obzira na podršku SAD zvaničnoj Podgorici, Moskva nikada neće odustati od Crne Gore.

“Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju”, objašnjava Server.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.