Popović: Potrebna jasna strategija i konkretne aktivnosti
Andrija Popović

Hitno riješiti problem velikog broja nezaposlenih u CG

Popović: Potrebna jasna strategija i konkretne aktivnosti

Crna Gora je peta u Evropi po broju nezaposlenih. Ovaj problem mora biti riješen, to je jasno svima. Pitanje je kako to učiniti i da li država ima rješenje.

Lider Liberalne partije Andrija  Popović za portal Kodex kaže da Vlada mora imati jasan pregled posljedica i dugoročnog uticaja ovakvog trenda za dalji razvoj društva i dugoročno stanje crnogorske ekonomije i cjelokupnog sistema. 

"Isto tako, nadležni moraju imati  jasnu strategiju ali i konkretne i sprovodive aktivnosti ka kratoročnim ali posebno i aktivnosti ka dugoročnim i održivim ciljevima u smislu dugoročne i održive zapošljivosti građana Crne Gore koji nijesu zapošljeni. Posebnu važnost u postavljanju temelja saniranju takvog problema jesu sredstva usmjerena iz evropskih IPA fondova koja moraju biti usmjerena ka ideji dugoročnog i održivog rješenja. Ovo naročito u smislu što bržeg tempa otvaranja i zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, za koje vjerujemo da će se desiti u narednih tri godine, odnosno da će u tom periodu, ukoliko snažnije nastavimo implementaciju ovih vrijednosti, Crna Gora postati članica EU", kaže lider LP.

On tvrdi da poglavlje 19. koje govori o socijalnoj politici i zapošljavanju može biti od velike koristi za razumijevanje onoga što mora biti ključni napor naše države. Strategija Evropske unije Evropa 2020 predviđa viziju kako obezbijediti nova i sigurna radna mjesta i bolji život za građane. 

"Cilj ove strategije jeste ekonomski razvoj zasnovan na, visokom nivou zapošljenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Strategija Evropa  2020 predviđa posebno rast zapošljenosti, odnosno smanjenje stope nezapošljenosti, sa posebnim osvrtom na građane od 20 do 60 godina, odnosno, dominantna upošljivost mladih i mlađih kategorija stanovništva.

Međutim, pitanje je koliko kvalitetno, svrsishodno i u cilju održivog i dugoročnog rješavanja upošljivosti Crna Gora koristi ovakve fondove ukoliko bilježimo porast nezapošljenosti nekoliko procenata u odnosu na proteklu 2016.g. a više nego duplo porastao je za posljednjih 8 godina od 2009. godine. Razumijevajući da je na ovakav trend mogao da utiče i veliki broj korisnica nadoknade za majke sa troje i više đece koje su se odrekle poslovnog angažmana u cilju ostvarenja prava na nadoknadu i prijavile se ponovo na biro rada kao nezapošljena lica. No, ovakva činjenica ne može biti opravdanje za niz drugih indikatora koji su navedeni i koji govore o konstantnom rastu nezapošljenosti, sve većem broju visokoškolaca, magistara i doktora na biroima rada i to u ključnim i strateškim privrednim granama države i to ne može biti opravdanje za inertno postupanje prema nečemu što znači stvaranje neproduktivnih pojedinaca, nanošenjem nenadoknadive štete i za građane i za društvo a posebno budućnost ove države i njenih novih generacija", zaključio je Popović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.