BP: Prilikom kopanja ulice pronađen ljudski kostur
Policija obavila uviđaj/Foto: BP online

Zatrpano muslimansko groblje?

BP: Prilikom kopanja ulice pronađen ljudski kostur

Radovi na rekonstrukciji glavne ulice u Bijelom Polju primiču se kraju.

Prilikom radova i kopanja ulice 3. Januar radnici su pronašli ljudski kostur. Uviđaj su izvršili službenici CB Bijelo Polje.

Iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke ističu da je jedino klub te partije u lokalnom parlamentu ukazivao da se ovo i može desiti.

U Islamskoj zajednici kažu da je tu postojala džamija i groblje, te da nije u pitanju  hiljadugodišnja legenda već realnost koja je zbrisana sa lica zemlje prije manje od jednog vijeka.

20953750101555756637876732337176397935989172n

Foto:Bp online

"Pretpostavljamo, ako istraživanje pokaže da se radi o skeletnim ostacima ranijeg datuma, da se radi o posmrtnim ostacima muslimana pokopanih u haremu Hadži Danušine džamije. U tom slučaju, potvrđuje se ono na čemu godinama insistiramo, da se radi o devastiranom i otetom vakufskom zemljištu pomenute džamije i groblja", kaže za portal Kodex Enis efendija Burdžović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju.

Oni apeluju na nadležne da se izvrši širi zakop i istraži da li se radi o ostacima zatrpanog muslimanskog groblja.

"Upozoravamo da se na dostojanstven način trebaju tretirati posmrtni ostaci, jer će kosti progoniti one koji ih negiraju", kazao je Burdžović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.