S. Koreja upozorila SAD: Dolivate ulje na vatru
Kim Džong Un

S. Koreja upozorila SAD: Dolivate ulje na vatru

Sjeverna Koreja je upozorila da SAD da će "doliti benzin na vatru" izvođenjem godišnjih vojnih vežbi sa Južnom Korejom naredne sedmice.

Borbena retorika između dvije zemlje eskalirala je nakon što je Pjongjang prošlog mjeseca obavio dvije probe interkontinentalnih balističkih raketa, bakon čega su se SAD našle na dometu sjevernokorejskog naoružanja, što je rezultovalo upozorenjem američkog predsjednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao da ospe "vatru i bijes" na Sjevernu Koreju, prenio je AFP. 

Pjongjang je potom zaprijetio da će islapiti raketu na američku teritoriju u Guam, što je kasnije sjevernokorejski lider Kim Džong Un odložio, ali i upozorio da bi to moglo da se dogodi u zavisnosti od narednog poteza Vašingtona. 

Seul i Vašington sjutra počinju zajedničku vojnu vježbu "Ulči čuvar slobode" u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika što Pjongjang vidi kao veoma provokativne pripreme za invaziju. 

Zajednički manevri su najeksplicitniji izraz neprijateljstva protiv nas i niko ne može da garantuje da vježba neće prerasti u sukob, piše u uredničkom komentaru zvanični sjevrnokorejski list "Rondong Sinmun". 

Zajednička vojna vježba "Ulči čuvar slobode" biće dolivanje benzina na vatru i pogoršaće stanje na Korejskom poluostrvu, navodi list.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.