Odlaganje vakcinacije „dok dijete ne ojača“ pogrešna i opasna praksa
Ilustracija

Antivakcinalni lobi sve uticajniji

Odlaganje vakcinacije „dok dijete ne ojača“ pogrešna i opasna praksa

Antivakcinalni lobi, sudeći prema podacima Instituta za javno zdravlje, ima sve više uticaja na roditelje i u našoj državi, što potvrđuju podaci da je svega 51 odsto dvogodišnjaka primilo vakcinu MMR, piše Pobjeda.

Ema Pajević iz Podgorice, majka dva dječaka, kaže da mlađeg sina neće voditi na vakcinaciju MMR-om (protiv rubeole, malih boginja i zaušaka), sve dok ne progovori i prohoda.

Razlog je, kaže, loše iskustvo koje su imali sa starijim sinom.Loše iskustvo- MMR je primio sa godinu i nepun mjesec. Tada još nije bio prohodao, jedva se oslanjao na noge, a izgovarao je svega pet riječi, i to je to. Upravo zbog toga, kao i činjenice da je na rođenju dobio jedva ocjenu osam, pedijatrici smo rekli da bismo sačekali još malo sa tom vakcinom.

"Međutim, nije nas ni saslušala. Samo je rekla sestri `daj mu vakcinu` i dali su mu je", prisjeća se Ema.

Prema njenim tvrdnjama, nakon primljene vakcine dosta toga se promijenilo kod njenog djeteta, posebno u ponašanju.

"Tog dana nakon primljene vakcine počeo je da zabacuje glavu unazad. To i sad radi sa 2,5 godine. Sa rečnikom ništa apsolutno nije napredovao do skoro, dok ga nismo počeli voditi kod privatnog logopeda koji mu je ustanovio da kasni u razvoju:`Nema dobru koncentraciju za njegov uzrast, imam osjećaj da ne umije da razmišlja itd...` Zato drugog bebca nećemo voditi dok u potpunosti ne progovori i prohoda, odnosno ne stekne bar osnovnu fino razvijenu motoriku", kazala je Pajević.

Sa druge strane, u Institutu za javno zdravlje u više navrata su naglašavali da je trend odlaganja vakcinacije „dok dijete ne ojača“ pogrešna i opasna praksa, te da produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

Prema kalendaru obavezne imunizacije u našoj zemlji, prva doza MMR vakcina daje se sa navršenih 12 mjeseci, a druga od pete do osme godine.

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.