Potraga sa zaučesnicima terorista u Španiji (VIDEO)
Ilustracija

Plan bio da raznesu Sagrada familiju

Potraga sa zaučesnicima terorista u Španiji (VIDEO)

Hapšenja i pretresi u Španiji. Otkriveno je da iza napada u La Rambli stoji veća teroristička ćelija kojoj je prvobitni plan bio da raznese simbol Barselone – Sagrada familiju. Rođaci osumnjičenih napadača iz Ripola, odakle su teoristi, za RTS kažu da je za njihovu radikalizaciju kriv imam, za kojeg se sumnja da je lider ove terorističke ćelije.

Gradić Ripol, na nekih sat vožnje od Barselone, mjesto je odakle je dvanaestočlana teroristička ćelija djelovala. Prema zvaničnim podacima španske policije, nju su činili rođaci i prijatelji u dvadesetim godinama, mahom marokanskog porijekla, navodi RTS.

Lider ćelije, prema istrazi Španaca, bio je nekadašnji imam iz Ripola koji je nedavno napustio tu poziciju i nije poznato gdje je otišao, ali se vjeruje da se nalazio blizu i ostao u kontaktu sa jedanaestoricom mladića.

Za sada je potvrđen identitet petorice napadača koji su poginuli prilikom obračuna sa policijom, dok se još utvrđuje identitet dva tijela koja je raznijela eksplozija u Alkaranu.

Otac dvojice mladića Omara i Muhameda, koji su identifikovani kao ubijeni napadači, optužuje imama za radikalizaciju.

Sestra najmlađeg napadača, takođe nastradalog u pucnjavi sa policijom, i još jednog koji je uhapšen - tvrdi da braća nisu bila radikalna i da je stariji čak pio alkohol i da nije mario za religiju.

U međuvremenu, nastavljaju se policijske akcije. Policija pretresa i hapsi na više lokacija. Izvode se i kontrolisane eksplozije, u Alkaranu, gradu u kome je pravljena bomba za Sagrada familiju, te policija poziva građane da ne paniče i ostanu kod kuće.

Običan narod strahuje da postoji još ćelija poput ove koja nije otkrivena i mogu da naprave slične akcije u budućnosti.

Juče, u La Rambli, mjestu gdje je poginulo 13 ljudi, negdje oko osam uveče, došlo je do stampeda koji je vjerovatno uslijedio zbog nekog jakog zvuka. Na sreću nije bilo povrijeđenih, ali takođe nije bilo nimalo prijatno, piše Rts.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.