Muškarci koji jedu povrće više od mesa privlačniji su ženama
Ilustracija

Zbog mirisa

Muškarci koji jedu povrće više od mesa privlačniji su ženama

Poznato je da postoji veza između mirisa i privlačnosti. No, izgleda da to ima veze sa ishranom.

Istraživači 'Macquarie' Univerziteta u Australiji otkrili su da žene više privlače muškarci čiji je tjelesni miris "uzrokovan" ishranom, u ovom slučaju je to prehrana sa većinskim povrćem.

Pokazali su kako se privlačnost vezana za nečiji miris razvila uz evoluciju, jer pokazuje koliko su zdravi muškarci.

Doktor i autor studije Ian Stephen kazao je kako se uvijek znalo da je miris bitna komponenta privlačnosti, posebno kod žena.

Tokom studije, uz pomoć spektrofotometra naučnici su izmjerili intenzitet boje kože kod muškaraca. Naime, kada jedete raznobojno povrće, koža emituje nijanse karotenoida, pigmenta u biljkama zbog kojih su one crvene, žute ili narandžaste. Potom su muške majice davali ženama, koje su rangirale one koje najbolje i najgore mirišu.

Najbolje su mirisali muškarci koji su najviše jeli povrće i voće, oni koji su jeli više meso su negdje u sredini, a najgore su mirisali oni sa ishranom koja se temeljila na uglenim hidratima.

Zanimljivo je da je studija na ''Chapman'' Univerzitetu na UCLA-u pokazala kako su muškarcima privlačnije žene koje su u tom trenutku u ovulaciji, piše Radiosarajevo.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.