Novo otkriće: Multipla skleroza nastaje u crijevima a evo i zašto
Ilustracija

Italijanski ljekari tvrde

Novo otkriće: Multipla skleroza nastaje u crijevima a evo i zašto

Da teška neurološka bolest multipla skleroza (MS) nastaje u crijevima novo je otkriće koje su ponudili zdravstveni radnici jedne bolnice u Italiji posle višegodišnjeg istraživanja.

"Multipla skleroza nastaje u crijevima", tvrdi jedna studija iz bolnice Sveti Rafael u Milanu. Obavljeno istraživanje otkriva možda ključnu ulogu crijevne mikroflore pri nastanku ove podmukle neurološke bolesti.

Istraživanje koje je finansirao savez društava MS Italije objavljeno je učasopisu 'Science Advances' otkriva vezu između anomalija u crijevnoj mikroflori, aktivnosti imunog sistema i napretka bolesti.

"U crijevima pacijenata sa RRMS, a u periodima prije samih relapsa, primjećuje se promjena crijevne mikroflore i odgovarajuća proliferacija određenog tipa bijelih krvnih zrnaca koja se smatraju temeljnim za razvoj patologije“, zaključuje osoblje Instituta bolničke grupe Sveti Donat.

Studiju su koordinirali Marika Falkone, naučnica sa Odjeljenja za imunologiju, transplantaciju i infektivne bolesti bolnice Sveti Rafael i Vitorio Martineli, neurolog Centra za istraživanje MS.

Rezultati, koje će kasnije morati da potvrde i druge studije, naglašavaju autori, podržavaju hipotezu o važnoj ulozi crijeva u evoluciji bolesti. Prema ovoj teoriji, patološka aktivnost ćelija imunog sistema događa se u crijevima.

Ovaj mehanizam se već dokazao kod autoimunog eksperimentalnog encefalitisa i eksperimentalnog modela MS. Istraživači su analizirali tkiva crijeva 19 oboljelih od RRMS i 18 zdravih osoba. Prva grupa je nakon 2 godine podijeljena u još dvije manje grupe - pacijente u relapsnoj i pacijente u remitentnoj fazi.

Analiza je tako omogućila izdvajanje bakterija i ćelija imunog sistema u crijevima i dovođenje u vezu tih rezultata sa fazama bolesti. U crijevima pacijenata u aktivnoj fazi bolesti primjećen je povećan broj jednog tipa limfocita T i TH17 poznatih kao "prvih ćelija imunog sistema", koje su svladale hematoencefalitsku barijeru i ušle u centralni nervni sistem i doprinjele šteti na mijelinskom omotaču.

S obzirom na toda je jedan molekul IL17, koji one proizvode, primjećen u većoj količini u lezijama na mozgu, limfociti TH17 se smatraju najodgovornijima za multiplu sklerozu.

"Rezultati naše studije ukazuju na vrlo važnu ulogu crijevne mikroflore u patogenezi RRMS, a to ne treba da nas čudi jer bakterije koje žive u našim crijevima neprekidno ulaze u reakcije s našim imunim sistemom. Promjena njihove ravnoteže izaziva imunu neravnotežu crijevnom, ali i opštem nivou sa značajnim posledicama na sve bolesti koje su imunološki posredovane, pogotovo autoimune kao što su MS ili dijabetes tipa 1", zaključuje dr Falkone.

"Ovakve studije su nove, ali u jakoj ekspanziji", podsjeća dr Martineli i dodaje da one nisu važne samo za razumijevanje mehanizama patogeneze MS, nego mogu da imaju i važnu ulogu za tretiranje bolesti i odgovore na terapije, piše Bašta Balkana a prenosi B92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.