Jevrej iz Švedske pješke krenuo za Palestinu
Foto:AA

Putovanje od godinu dana

Jevrej iz Švedske pješke krenuo za Palestinu

Jevrej iz Švedske, Benjamin Ladraa, krenuo je pješice na put prema Palestini, kako bi ukazao na nasilje izraelske države prema Palestincima, javlja Anadolija.

Ladraa je 15. avgusta iz grada Goteborga započeo svoj pohod prema Palestini. Novinar AA ga je, četvrtog dana pješaćenja, zatekao u gradu Linkopingu, a Ladraa se tom prilikom osvrnuu na svoje putovanje.

Istakao je kako je odlučio da pješice pređe 4.800 kilometara kako bi ukazao na nasilje koje Izrael provodi nad Palestincima.

"Izrael napada Gazu fosfornim bombama. Bombarduje bolnice, škole, civile. Sprječava slanje humanitarne pomoći u Gazu i ostavlja narod bez vode. Meni to sve zaista teško pada i zbog toga ću pješačiti do Palestine", rekao je Ladraa.

Istakao je kako je narod u njegovoj zemlji slabo upoznat o dešavanjima u Palestini, te da i tokom svog puta sunarodnicima govori o Palestini.

"Džamija Al-Aksa je treći najvažniji simbol islama. To je vjerski simbol, i kojoj god vjeri da pripada, neprihvatljivo je da u njega ulazi vojska i sprovodi nasilje. To je u suprotnosti s ljudskim pravima i vjerskim slobodama. Ono što Izrael radi je kršenje ljudskih prava", poručio je Ladraa.

2017081922532657925074639Web

 Odlučio da prepješači skoro 5 hiljada km a kako bi ukazao na nasilje koje Izrael sprovodi nad Palestincima

Dodaje kako je na vlastitu incijativu odlučio pješice krenuti na put prema Palestini.

"Odluku sam donio sam. Iza mene ne stoji nikakva organizacija. Ljude koji me prate na društvenim mrežama redovno izvještavam o putu. U planu je da tokom puta prisustvujem i različitim aktivnostima, pa ću tako u Njemačkoj, u jednoj srednjoj školi, govoriti đacima o Palestini", rekao je Ladraa, te dodao:

"Znam ta će ovo biti težak put, ali zbog ovog puta sam napustio svoj posao u Crvenom polumjesecu. Moje putovanje trebalo bi trajati oko godinu dana."

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.