Ovo su razlozi zbog kojih vam kasni menstruacija
Ilustracija

Ovo su razlozi zbog kojih vam kasni menstruacija

Menstrualni ciklus je drugačiji kod svake žene, ali postoje pojedine svakodnevne navike koje mogu uticati da vaša menstruacija postane neredovna.

Ako vam kasni, to ne mora da znači da ste u drugom stanju.

STRES

Na kašnjenje mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Stres utiče na hipotalamus koji je zadužen za regulisanje hormona, između ostalog i menstrualnog ciklusa, a u tim situacijama krvarenja mogu biti obilnija ili slabija.

PUTOVANjA

Posebno duža putovanja. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog „jet laga“ – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone. Takve promjene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, mjesečnica bi se trebalo da se normalizume nakon dva do tri ciklusa.

PREMALO SNA

Kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo potreban mu odmor, prvenstveno san. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno promijeniti dnevne navike i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.