VMŠ ipak u Beranama, Vojvodić: Na udaru legalnost budućih diploma

Grubo nepoštovanje organa i autonomije

VMŠ ipak u Beranama, Vojvodić: Na udaru legalnost budućih diploma

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore odlučio je da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša u Visoku medicinsku školu u Beranama, a rektorka UCG je kazala da je tako preinačena ranije donešena odluka, ali time nijesu riješeni već neodgovorno otvoreni akademski problemi Univerziteta Crne Gore.

"U pravnom i političkom zamešateljstvu nakon promjene članova i farse oko ostavke predsjednika demonstrirano je grubo nepoštovanje organa i autonomije Univerziteta Crne Gore i to manipulisanjem navodnim studentskim interesima. Sve to uprkos odluci Senata u akademskom jedinstvu stava da se akareditovani studijski program u Podgorici ne može prekrajati ničijom voljom, što je podržao i Studentski parlament", kazala je Vojvodić.

Smatra da je pod maskom naknadnog ad hoc prijedloga studenata i kao tobožnje kompromisno rješenje, izvedena akcija sprovođenja odluke Vlade Crne Gore za upis na ovaj  studijski program u Beranama, iako takav akreditovani program ne postoji.

"Na djelu je neuspjelo ukrivanje političkog diktata, jer je potpuno nemoguće ustanoviti ijedan razložan, a kamo li ubjedljiv akademski i pravni argument za donošenje ovakve odluke", kazala je Vojvodić.

Ona je upozorila studentsku javnost da se neakreditovani “putujući” program Berane – Podgorica (na Univerzitetu Crne Gore je reformisan i akreditovan program u Podgorici, u resursima Kliničkog centra Crne Gore kao osnovnoj nastavnoj bazi), ne može nazivati kompromisnim rješenjem, već se kako kaže rektorka, ovom odlukom nameće nepoznati institut organizacije nastave na dvije udaljene destinacije.

"Takozvanim garancijama Vlade preko Studentskog parlamenta bespravno se zadire u sprovođenje nastave jedne regulisane profesije iz oblasti medicine po neakreditovanim silabusima. To za posljedicu može imati samo otežano sticanje znanja i praktično-kliničke prakse i diplomu sumnjivog kredibiliteta", navela je rektorka.

Odluka kako kaže, predstavlja povredu autoriteta Univerziteta Crne Gore i njegove autonomije, "izigravanje je akademskih principa i šteti interesu studenata, pa odgovornost za raspisivanje konkursa preuzimaju oni koji su je donijeli".

"Kako je više puta javno iskazano sa Senata Univerziteta Crne Gore kao najvišeg akademskog tijela, jedini pravi interes studenata, a i crnogorskog društva u cjelini, su znanje i kvalitetna međunarodno priznata diploma državnog univerziteta.  Zato današnjom odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore svjedočimo kratkoročnom trijumfu političko – populističke zloupotrebe visokog obrazovanja i provincijalizacije našeg Univerziteta. 

Autoritarno ponašanje centara moći, kojim se kroz konstruisanu glasačku mašinu ne preza od trgovine  studentskim interisima zarad političko – propagandnih ciljeva, nedopustiva je obrazovna praksa  u demokrataskim i proevropskim društvima. 

Zato podsjećam da  iznad ovakve odluke o upisu stoji  hipoteka tužbe koju je Univerzitet Crne Gore podnio Upravnom sudu povodom nezakonite licence Ministarstva prosvjete za neakreditovani program u Beranama, kao i ustavne žalbe Ustavnom sudu Crne Gore za povredu autonomije Univerziteta", saopštila je Vojvodić.

Ukoliko Upravni odbor Univerziteta Crne Gore ovakvom odlukom prejudicira sudske odluke u svoju korist, Vojvodić poručuje: "Onda se već sada ispostavlja da je na udaru legalnost realizacije neakreditovanog programa i potpisa na ugovor o studiranju, kao i na buduću diplomu, što -  ne zaboravimo - nije nadležnost ni Upravnog odbora (nadležnost UO je samo raspisivanje konkursa), ni Studentskog parlamenta, već Senata i rektora.  Ne preostaje nam, dakle, ništa drugo do javna zabrinutost i borba za intitucionalna prava i dužnosti Senata i rektora, i pozivanje na odgovornost Upravnog odbora koji ih olako potire. O tome će službeno biti obaviještene EUA i asocijacija Magna charta Universitatum."

Kako dodaje, odluka o prekrajanju akreditacije jednog studijskog programa Medicinskog fakulteta i jedne evropski regulisane profesije, evidentno je, dezavuiše utemeljenje evropskih reformi državnog univerziteta,  grubo unižava internacionalizaciju naše institucije, k"ao i našu misiju i odgovornost za stvaranje društva znanja na  dobrobit naše države – u ovom slučaju u oblasti razvoja zdravstvene zaštite".

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.