Kvadrat stana u Crnoj Gori košta u prosjeku 1.100 eura
Ilustracija

Veća cijena za 5% u odnosu na isti period prošle godine

Kvadrat stana u Crnoj Gori košta u prosjeku 1.100 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je 1.100 eura i veća je pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji šest odsto manja u odnosu na prvi kvartal. 

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.120 eura, Baru 1.460, Budvi 1.260 i Nikšiću 550 eura.

"Razlike u prosječnim cijenama stanova u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju", navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da ukoliko je učešće tih stanova veće, cijena stanova u novogradnji je značajno niža od prosječne tržišne cijene, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna tržišna cijena će biti veća.

Iz Monstata je saopšteno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

RTCG/Mina biznis

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.