Evo kolika je prosječna plata u Sloveniji
ilustracija

Evo kolika je prosječna plata u Sloveniji

Prosječna neto plata u Sloveniji u junu je iznosila 1,04 hiljade eura, što je u odnosu na maj realni pad 0,5 odsto.

U odnosu na prošlogodišnji jun, prosječna neto plata je bila veća 2,6 odsto,prenose agencije.

Po podacima slovenačke statistike, najviša je prosječna neto plata bila isplaćena u nabavci električne energije u gasu, u visini od 1,49 hiljada eura.

Prosječna bruto plata u Sloveniji za jun iznosila je 1,6 hiljada eura, što je na mjesečnom nivou niže 0,7 odsto, a na godišnjoj porast 2,4 odsto.

Plate brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, ali među najbolje plaćenima nijesu političari nego ljekari, naročito specijalisti i direktori glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski Dnevnik.

List piše da je među 50 najviših bruto plata, isplaćenih u junu za mjesec maj, čak 49 doktorskih, od kojih je prvi dobio 14,04 hiljada eura bruto plate.

Za poređenje, predsjednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, s bruto platom nešto nižom od šest hiljada eura nalaze se na 767. odnosno 768. mjestu na popisu najvećih isplaćenih bruto plata u javnom sektoru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.