Milorad Dodik

Dodik saopštio

"Razmišljamo o referendumu za ulazak u NATO"

Predsjednik RS Milorad Dodik optužio je NATO da se ponaša kao politička organizacija i da se miješa u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao zbog toga se u RS sve više razmišlja o tome da se građani izjasne da li su za ulazak BiH u taj vojni savez.  

Na taj način, istakao je Dodik, "završila bi se priča" u vezi sa ulaskom BiH u NATO, bar što se tiče RS, dodavši da u Republici Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa NATO, ali da ga "neki skriveno ruše".

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobranilaštva RS i omogući da vojna imovina bude uknjižena na državu BiH, on je ocijenio da je to "otimanje teritorije i imovine Republike Srpske, kao i nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese". 

"Ovo je veoma ozbiljna stvar, dio je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema", rekao je Dodik za entitetsku novinsku agenciju SRNA. 

Prema njegovim riječima, iza toga stoje predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), dok se u sve umiješao i NATO, posredstvom svoje komande u BiH. 

Dodik je istakao da se podrškom odluci Ustavnog suda NATO "definitivno svrstao na jednu stranu", pri čemu to nije Republika Srpska, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu. 

"Preko ovoga se sigurno neće preći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma", upozorio je predsjednik Republike Srpske. 

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.