EU objavila nova pravila o zagađenju iz TE
Termoelektrana

Ograničiće emisiju štetnih gasova

EU objavila nova pravila o zagađenju iz TE

Evropska unija (EU) objavila je nova pravila zagađenja koja će ograničiti emisiju štetnih gasova iz termoelektrana (TE) i koja će, kako je saopšteno iz NVO Green home, imati veliki uticaj i na države Zapadnog Balkana.

Kako su kazali iz Green home, nova pravila objavljena su u Službenom listu EU i primjenjivaće se i u većini zemalja Zapadnog Balkana.

„Međutim, vlade regiona još nijesu spremne za stvarnu primjenu ovih standarda ( LCP BREF). Novi standardi uključuju strožije granice zagađenja za azotne okside, sumpor-dioksid i prašinu, kao i novi standard za emisije žive.  Oni obezbjeđuju da velike fabrike koriste najbolje raspoložive tehnike za smanjenje zagađenja, koje će dovesti do značajnog smanjenja emisija zagađujućih materija i pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha širom Evrope”, naveli su iz pomenute NVO.

Oni smatraju da, s obzirom na to da većina zemalja Zapadnog Balkana usvaja zakone koji se eksplicitno odnose na standarde EU za najbolje raspoložive tehnike, od sada se dozvole za nove elektrane moraju zasnivati na BREF-u LCP-a (Large Combustion Plants).

„Ipak, izgleda da većina vlada u regionu nije upoznata sa ovim pitanjem, uprkos brojnim upozorenjima NVO. U skorašnjoj analizi organizacije Bankwatch konstatovano je da skoro nijedna od planiranih novih elektrana na Zapadnom Balkanu ne bi ispunila nove standarde LCP BREF“,saopšteno je.

Kako su naveli, nijedna država u regionu ne insistira na primjeni novih standarda, čak ni one koje su najbliže pristupanju EU.  Podsjećaju da Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) za TE Pljevlja dva pokazuje da bi postrojenje ispunilo samo standarde EU iz 2010. godine iz Aneksa Pete Direktive o industrijskim emisijama, koji su sada zastarjeli.

„Ipak, nadležni su u potpunosti zanemarili naša upozorenja o ovom pitanju podnešena u okviru komentara u toku javne rasprave o elaboratu procjene uticaja za TE Pljevlja dva“, kaže se u saopštenju te NVO.

Navodi se da je, nakon objavljivanja analize organizacije Bankwatch u junu, Elektroprivreda Crne Gore tu analizu nazvala “kritičnom i netačnom” uz navode da će “izgradnja jedinice dva biti u skladu sa garantovanim uslovima i standardima EU za odgovarajuću tehnologiju sagorijevanja uglja.

Iz Green home napominju da je obaveza izvođača radova da primjenjuje savremenu i najbolju dostupnu tehnologiju (BAT), uključujući sve aktivnosti za čišćenje otpadnih gasova u skladu sa definisanim direktivama EU, čak i u slučaju da se pojave strožiji međunarodni ekološki standardi .

„Međutim, procjena uticaja na životnu sredinu i studija izvodljivosti za projekat izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima čak i ne pominju ove strožije nove standarde, pa je teško zamisliti da će se oni stvarno primjenjivati“, zaključuje se u saopštenju.

Mina/RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.