Neočekivani uspjeh naučnika: Uspjeli da izliječe alergiju na kikiriki
Ilustracija

Neočekivani uspjeh naučnika: Uspjeli da izliječe alergiju na kikiriki

Australijski istraživači su postigli neočekivano veliki uspjeh u liječenju alergije na kikiriki kod djece.

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izlečio alergiju kod dvije trećine mališana. Što je još važnije, njihova preosetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine, prenosi B92.

“Ova djeca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman”, kaže vođa istraživanja prof. Mimi Teng. 

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dječjih života. 

Teng je zbog toga osmislila tretman koji kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu. 

U istraživanju je učestvovalo 48 djece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 meseci. Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala. 

Na kraju tretmana, 82 odsto djece proglašeno je izliječenim od alergije u poređenju sa samo četiri odsto u placebo grupi. Od toga, 70 odsto je bilo tolerantno na kikiriki i posle četiri godine. 

Teng kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promijenili život. 

Rezultati su objavljeni u časopisu “Lancet Child & Adolescent Health”.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.