Predsjednik Južne Koreje: Neće biti rata uprkos tenzijama
Izvor: Tanjug / Jung Yeon-Je via AP

Predsjednik Južne Koreje: Neće biti rata uprkos tenzijama

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je da neće biti rata na Korejskom poluostrvu uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa sjevernog susjeda.

"Svi u Južnoj Koreji su teško radili na obnovi zemlje u ruševinama posle Korejskog rata. Po svaku cijenu ću spriječiti rat", rekao je Mun novinarima povodom 100 dana od dolaska na vlasti, prenosi Beta.

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će ispaliti rakete u blizini američkog ostrva Guam u Pacifiku. Pjongjang je potom naveo da trenutno "pravi pauzu" u primjeni tog plana.

Ta zemlja je reagovala na izjave američkog predsjednika Donalda Trampa koji je obećao "vatru i bijes" ako se nastavee prijetnje na račun SAD. Ta ratna retorika između Sjeverne Koreje i SAD izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice, posebno Južne Koreje.

Mun je ponovio da je Vašington garant bezbjednosti Južne Koreje, ali je dodao i da niko ne može da donese odluku o nekoj vojnoj akciji bez odobrenja Seula.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.