Cetinje: Iz Opštine apeluju da se pomogne u gašenju požara
Foto: Cetinje.me

Situacija izuzetno složena

Cetinje: Iz Opštine apeluju da se pomogne u gašenju požara

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović sinoć je sazvao hitnu sjednicu Opštinskog štaba za krizne situacije na Ivanovim koritima na kojem su definisane hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u Nacionalnom parku Lovćen. Vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev Mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, te kuće mještana, saopšteno je iz Opštine.

Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen.

Svi dobrovoljci koji žele i mogu da pomognu potrebno je da se jave na broj telefona 041 123, dok je okupljanje volontera zakazano jutros u 10 časova na Ivanovim koritima.

Takođe, Opštinski štab obavještava sve građane i volontere koji žele da na dobrovoljnoj osnovi pomognu u gašenju požara, da moraju biti svjesni visokog rizika od opsanosti, te da, ukolikio se odluče da dođu na opožareno područje, moraju biti adekvatno obučeni i obuveni. O sigurnosti volontera vodiće računa pripadnici Službe zaštite Prijestonice i Vojske Crne Gore.

''Sve vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite su danonoćno na terenu i daju sve od sebe da se požari lokalizuju. Njima danima pomažu pripadnici Službe zaštite Nacionalnog parka, Vojske i MUP-a Crne Gore, a u gašenju požara na Lovćenu učestvuju i avioni i helikopterska jedinica MUP-a, kao i vatrogasne ekipe iz Budve i Podgorice. Večeras su na Lovćen došle vatrogasne ekipe iz Kotora, Danilovgrada i Rožaja, dok će sjutra pomoć pružiti i ekipe iz Nikšića'', navodi se u saopštenju.

Bogdanović je ponovo istakao hrabrost i požrtvovanje svih koji učestvuju u gašenju i zahvalio se državnim organima koji u ovim teškim trenucima pružaju svestranu pomoć Prijestonici, kako bi se suzbili požari koji bukte više od mjesec dana. Posebno je istakao požrtvovanje pripadnika Službe zaštite Prijestonice, a zahvalio se i pripadnicima MUP-a, Vojske Crne Gore, službenicima NP Lovćen, vatrogascima iz okolnih gradova i svim građanima koji učestvuju u akcijama gašenja.

U akciji gašenja požara od danas će učestvovati i svi zaposleni u službama zaštite ostalih nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

Još uvijek je aktivan požar u Građanima, dok su požari u Ćeklićima i na Bukovici lokalizovani.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.