OVA biljka je
Ilustracija

OVA biljka je "fabrika" vakcina protiv dječje paralize

Britanski naučnici proizveli su vakcinu protiv dječje paralize u listovima duvana, što bi mogao da bude preloman događaj u proizvodnji vakcina protiv te i drugih zaraznih bolesti, prenosi Bi-Bi-Si.

Stručnjaci centra "Džon Ines" u Norfolku kažu da je postupak jeftin, jednostavan i brz. Osim što bi mogao da pomogne u iskorijenjivanju poliomijelitisa, naučnici vjeruju da bi njihov inovativan pristup pomogao svijetu da bolje reaguje na iznenadne prijetnje, kao što su virus zike i ebole. 

Vakcina je "autentična kopija" poliovirusa i spolja mu je gotovo identičan, ali je iznutra prazan. Ima sve osobine potrebne za aktiviranje imunološkog sistema, ali ne prouzrokuje zarazu.

Naučnici su iskoristili jednu vrstu duvana i njegove listove pretvorili u "fabrike" vakcina. Tako dobijene vakcine spriječile su zarazu u životinja, a 3D analiza njihove strukture pokazala je da su gotovo identične poliovirusu. 

"Radi se o vrlo obećavajućoj tehnologiji. Nadam se da nećemo morati dugo da čekamo na vakcine dobijene iz biljaka", izjavio je profesor Džordž Lomonosov. 

Istraživanje je finansirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u sklopu napora da se nađe zamjena za vakcinu protiv dječje paralize. Polio, koji može da izazove trajnu paralizu, prošlost je za veći dio svijeta, ali ipak nije sasvim iskorijenjen.

A korišćenje oslabljenog poliovirusa u postojećim vakcinama može da dovede do toga da virus ponovo stekne neka od svojih opasnih svojstava, poznata kao poliovirus iz vakcine. 

"Postojeće vakcine dobijaju se iz velikih količina živog virusa, pa postoji rizik da se nenamerno iznesu i izazovu zaraze", kaže droktor Endrju Makadam iz britanskog Nacionalnog instituta za biološke standarde i kontrolu. 

"Ova studija korak je napred u mogućoj zamjeni postojećih vakcina jeftinom i održivom proizvodnjom", dodao je on. 

Nova tehnologija nije ograničena samo na dječju paralizu i mogla bi da se koristiti za proizvodnju vakcina protiv većine virusa, kao i antitijela koja se koriste u liejčenju tumora, ističu naučnici.

Hina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.