Novi Pazar: Crkva ne dozvoljava nadgrobni spomenik sa petokrakom!
Ilustracija, foto:Shutterstock

Novi Pazar: Crkva ne dozvoljava nadgrobni spomenik sa petokrakom!

Nelica Grujić iz Trstenika, ni posle četiri meseca, nije uspjela da svom ocu Timotiju Vasoviću postavi spomen obilježje na novom groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru.

Nije joj ni jasno koji se aršini koriste kad se na "žalbu podnese žalba". Jednom je ovako, a drugi put je onako.

Spor između Grujić i, ispostavilo se SPC, nastao je u aprilu ove godine kada je na groblje na grob svog oca Timotija Vasovića dotjerala spomen obilježje sa petokrakom. Komunista Vasović sa ovog svijeta je otišao prošle godine u maju bez pratnje sveštenika i sa željom da mu zvijezda petokraka sija i na spomeniku. Ipak, posljednja želja ne može da se ispuni. Ne dozvoljava SPC, piše Alo.

- Problem je u tome što spomenik koji hoću da postavim ocu "odudara" od pet modela koje je propisala Crkvena opština za Novi Pazar. Na svima njima je krst, druga obilježja ne mogu. Druga obiležja mogu, ali samo da budu postavljena horizontalno, objašnjava Grujić.

Svih prethodnih mjeseci ova žena je kucala na vrata ovdašnjih institucija.

Protojerej Tomislav Milenković poručio je "da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti".

Prvo se obratila Gradskom odjeljenju za komunalne poslove, koje je odbilo njeno rješenje.

Onda se žalila Gradskom vijeću Novog Pazara, koje je uvažilo njenu žalbu i utvrdilo da je zabrana nezakonita, da je u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o sahranjivanju i grobljima i gradskom Odlukom o sahranjivanju i grobljima. U odluci gradske vlade navodi se da je "utvrđeno da je povrijeđen član 21, a u vezi člana 18 Ustava, kojim je zabranjena svaka diskriminacija, kao i član 40 Odluke o sahranjivanju i grobljima, u kojem se navodi da o obliku nadgrobnih spomenika odlučuje lice kojih ih postavlja i izrađuje".

Na ovu odluku, gradskoj vladi žalbu je uputila SPC crkvene opštine za Rašku oblast, koju zastupa protojerej Tomislav Milenković. Gradsko vijeće je, ovog puta, uvažilo žalbu SPC i odbilo zahtjev pokojnikove ćerke "zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava".

U žalbi je navedeno da je SPC "drastično oštećena", koja je parcelu ustupila pod određenim uslovima i u dobroj vjeri, sa kojom se gradska uprava saglasila prilikom potpisivanja ugovora o davanju u zakup zemljišta na neodređeno vrijeme za pravoslavno groblje. Navode da je nesporazum nastao kada je Grujić htjela da postavi spomenik "koji odudara od standarda propisanih za nadgrobne spomenike", SPC je htjela da dozvoli postavljanje "neutralnog horizontalnog obeležja "ali ne i vertikalnog, jer bi odudaralo od propisanih tipova spomenika".

SPC je u žalbi navela da "ne postoji nijedan validan razlog da se njoj dozvoli ono što se ne dozvoljava drugima, da se umjesto skladno uređenog groblja dozvoli jedan galimatijas i haos" i konstatuje se da je"pozivanje na član 21 Ustava Republike Srbije krajnje licemjerno, jer ovaj predmet nema nikakve veze sa vjerom i nevjerovanjem".

Gradsko vijeće je uvažilo ovu žalbu jer je "prvostepeni organ donošenjem ožalbenog rješenja pogrešno primijenio odredbe Ustava Republike Srbije član 21., a u vezi člana 18. Ustava kojim je zabranjena svaka diskriminacija, kao i član 40. Odluke o sahranjivanju i grobljima u kojem se navodi da o obliku nadgrobnih spomenika odlučuje lice kojih ih postavlja i izrađuje".

S obzirom na to da se spomen obilježje komunisti Vasoviću "ne uklapa u urbanističke uslove, odnosno tipove spomenika propisanih za ovo groblje", žalba njegove ćerke je odbijena.

- Za pomoć sam se obratila povjereniku za ravnopravnost i još čekam odgovor. Na odluku Gradskog vijeća Novog Pazara žaliću se i Upravnom sudu, a ako bude potrebno žaliću se i Strazburu, ogorčeno naglašava Nelica Grujić i kaže da je za pravljenje spomen obilježja uložila 2.000 eura, a da spomenici koji su "propisani" koštaju tri hiljade eura.

Ranije je protojerej Tomislav Milenković rekao da je Vasovićeva porodica bila "blagovremeno obaviještena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika".

- Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidjela. Jedino rješenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine - pojasnio je sveštenik Milenković.

Nijedna strana ne odustaje od svoje odluke. Nadgrobna ploča sa petokrakom "leži" na groblju već četiri mjeseca i neizvjesno je kada će biti postavljena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.