Kopije auto-djelova preplavile Srbiju

Kopije auto-djelova preplavile Srbiju

Nakon lažnih torbica, satova, parfema i ko zna čega još na balkansko tržište stigli su i krivotvoreni automobilski djelovi.

U Hrvatskoj, su pronađeni  lažni djelovi, uglavnom za "reno" i "dačiju". Oni su dopremljeni sa carine u pogon jedne tamošnje fabrike gdje su i uništeni.

Među uništenim djelovima najviše je bilo krivotvorenih maski i blatobrana, a trgovcima koji su htjeli da trguju sa ovom robom, koja je kako pišu mediji, proizvedena u Kini i Tajvanu prijeti kazna od 3.000 do 15.000 eura.

Prema još nepotvrđenim informacijama, krivotvoreni djelovi se mogu pronaći i na tržištu Srbije. Naime, mnogi građani koji imaju probleme sa automobilom odlučuju se za kineske replike originala, jer nisu u mogućnosti da plate original u trenutku kada ih problem iznenadi.

Međutim, problem nastaje kada želite da kupite originalan dio, a po cijeni originalnog vam prodaju dio koji je krivotvoren.

Da ironija bude veća, kinesko tržište rezervnih djelova se pokazalo kao "prava stvar" npr. za njemačke luksuzne automobile. Međutim, način na koji kompanije navodno kontrolišu nabavku rezervnih djelova počelo je da skreće pažnju na kinesku vladu.

Alo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.