Evo koje droge se danas najviše konzumiraju
Ilustracija

Heroin više nije aktuelan

Evo koje droge se danas najviše konzumiraju

Na Balkanu se nastavlja trend smanjivanja zavisnika o heroinu, no u porastu je upotreba psihostimulansa.

Među heroinskim zavisnicima gotovo je pet puta više muškaraca nego žena, a populacija zavisna o opijatima sve više stari.

Sistem za liječenje problema s drogama većinom se bavi "starim" heroinskim zavisnicima, a nešto manje ostalim vrstama droga iako  se u cijeloj Europi, pa tako i u našem regionu, nastavlja trend smanjivanja zavisnika o heroinu, a najzastupljenija ilegalna droga postaje kanabis, iza kojeg slijede amfetamini.  

Evropski izvještaj o drogama pokazuje da je ekstazi sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Evrope, amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Evropi.

Naime, među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 posto), znatno toksičniji, a zlouporaba je povezana s brojnim trovanjima pa čak i smrtnim slučajevima.

Korisnici uglavnom niti ne znaju što su uzeli, niti kako će djelovati. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP se povezuje sa gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Evropi. Nove psihoaktivne droge su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamjene za lijekove kao što su to na primjer benzodiazepini.

Velika prijetnja u novije vrijeme je i snabdijevanje drogama preko interneta, nabavka novih droga putem interneta postaje sve veća, a kontrola je vrlo teška, navodi se u Evropskom izvještaju o drogama. 

Eksperimentisanje s psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina, a kao glavni povod  liječeni zavisnici najčešće navode uticaj vršnjaka ili partnera, znatiželju, psihološke probleme, zabavu, želju za samopotvrđivanjem, dosadu te probleme u poreodici.

Izvještaj pokazuje i da su zavisnostima sklonije osobe s poremećajem ličnosti, poremećajem ponašanja, afektivnim i neurotskim poremećajem. Depresivne osobe u pokušaju "samoliječenja" češće posežu za psihoativnim drogama, prenosi Tportal.hr. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.