Vrbas: Ugušila bebu i bacila je u smeće
Ilustracija

Uhapšena čedomorka

Vrbas: Ugušila bebu i bacila je u smeće

Na gradskoj deponiji u Vrbasu,juče oko 9.30, pronađeno je beživotno tijelo novorođenčeta. Užasan prizor, bebu među smećem, prvi su videli radnici na deponiji i odmah obavijestili MUP. Samo nekoliko sati kasnije, pod sumnjom da je ubila bebu pri porođaju, uhapšena je S. M. (33) iz ovog grada, i određeno joj je zadržavanje do 48 sati.

Kako nezvanično saznaju Večernje novosti, beba je, navodno, prvo bačena u jedan od kontejnera u Vrbasu, a radnici komunalnog preduzeća su smeće sakupljeno u gradu, kamionom odvezli na gradsku deponiju na Srbobranskom putu. Prilikom sortiranja đubreta, nađeno je novorođenče.

Po prvim nezvaničnim preliminarnim nalazima obdukcije koja je urađena u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, na majušnom tijelu nisu se vidjele povrede koje mogu da nastanu prilikom porođaja, što upućuje na to da je dječak rođen živ i da je po rođenju disao. Na bebinom tijelu je bilo tragova posteljice, a, nezvanično, sumnja se da je S. M. ugušila bebu.

Ova tridesettrogodišnja Vrbašanka, koja je udata i sa suprugom već ima petoro djece, porodila se prošle srede kod kuće. Ubrzo poslije toga, tek rođenog dječaka je zamotala u ćebe, a smotuljak je stavila u orman u sobi. Ukućanima ništa nije govorila, ali se požalila da ima jako krvarenje, te su je odvezli u bolnicu u Vrbas. Tu je ležela do petka, posle čega se vratila kući, a smotuljak iz ormana je bačen u kontejner. Njen odlazak kod ljekara u bolnicu je i pomogao da se dođe do majke koja se nedavno porodila van zdravstvene ustanove, i nije nigde zvanično registrovan porođaj.

U porodici S. M., koja sa mužem i petoro djece živi u Vrbasu u kući zajedno sa svekrom i svekrvom, šokirani su viješću da je ona ostavila svoje dijete na deponiji. Svekar Milorad sumnja u navode iz policijskog saopštenja, ističući da je sve trebalo pouzdano provjeriti prije nego što su iznijete informacije, za koje on smatra da ne mogu biti vjerodostojne.

- Ona sa nama u zajednici živi 12 godina bez ikakvih trzavica i u skladnom braku sa našim sinom - priča uzrujano svekar. - On radi kao prevoznik, a ona je domaćica. Imaju petoro djece, dva sina i tri ćerke. Najmlađe dijete ima četiri godine, a najstarije 11. Dvoje djece, koja idu u školu, odlični su đaci, a treće kreće u septembru u prvi razred. Za nju imamo samo lijepe reči. Mi ne vjerujemo da je ona to uradila.

Svekrva Darinka kaže da je njihovoj snaji bilo loše u srijedu, 9. avgusta, kad je hitno prenijeta u bolnicu u Vrbasu.

- Ušla sam kod nje u sobu i odjednom sam primijetila kapi krvi, a ubrzo je u sobi bila lokva. Ona je rekla da je dobila odliv. Brzo smo pozvali ljekara i odnijeli je u bolnicu, gdje je očišćena i sanirana, pa se kući vratila u petak, 11. avgusta. Bila je slaba i malokrvna, i od tada nije ustajala iz kreveta. Bili smo zapanjeni kad nam je policija banula u kuću i pitala gdje je ona - priča svekrva.

Darinka kaže da ni po čemu nije primijetila da je S. M. bila trudna, niti je moglo da se posumnja da nešto nije u redu.

- Ona je posvećena i požrtvovana majka, o kojoj ništa ružno ne može da se kaže. Ne vjerujemo ni svojim ušima ni svojim očima dok se ne dokaže. Sa njom je u policiju otišao njen muž, a angažovali smo i advokata. Šta se desilo ne znamo i ne možemo biti pametni dok se ne završi istraga - kaže svekrva.

Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj da čedomorke bacaju bebe u kontejnere u Vojvodini. Januara 2014. godine, na uglu ulica Ilirske u Futoški put u Novom Sadu, čovjek koji se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina pronašao je mrtvu bebu u đubretu. U potrazi za plastičnom ambalažom, zavirio je u kontejner, i ugledao sumnjiv smotuljak. Beba rođena nekoliko sati ranije, bila je umotana u peškir.

Godinu dana ranije, odnosno 7. oktobra 2013. godine, u kontejneru u Novom Sadu u Bulevaru cara Lazara ispred zgrade sa brojem 86, takođe je nađena beba, za koju je utvrđeno da je rođena mrtva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.