Grčke vlasti proglasile vanredno stanje na Zakintosu zbog požara

Požari podmetnuti?

Grčke vlasti proglasile vanredno stanje na Zakintosu zbog požara

Grčke vlasti proglasile su vanredno stanje na ostrvu Zakintos gdje već četvrti dan bukte požari. Vlasti i vatrogasci vjeruju da su požari podmetnuti.

Vatrogasna služba je saopštila da vatra gori na 12 frontova, dodajući međutim da požar ne prijeti kućama ili odmaralištima na ostrvu koje je popularna turistička destinacija.

Gradonačelnik Zakintosa Pavlos Kolokocas je naveo u pisanoj izjavi da postoje "jasni pokazatelji" da su požari podmetnuti. Vatrogasna služba saopštila je da postoje "dobro osnovane sumnje" za tvrdnje da su požari namjerno izazvani, pošto je pet požara izbilo u subotu uveče i nedelju rano ujutru, a potom još tri tokom dana.

Grčki ministar pravosuđa Stavros Kontonis rekao je tokom posjete ostrvu da su "požari planirani".

Vatrogasna služba u saopštenju ističe da jaki udari vjetra dodatno otežavaju gašenje vatre. Požari su do sada uništili pošumljeno područje i maslinjake.

U subotu su u Grčkoj izbila 53 požara i još nekoliko u nedelju, uključujući i kod odmarališta nedaleko od Atine. Veliki požar sjeverno od Atine prijeti kućama i širi se borovom šumom već drugi dan. Zvaničnici su naveli da dva aviona i pet helikoptera pokušavaju da ugase požar 45 kilometara severno od Atine.

rs.n1info.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.