5 namirnica koje možete jesti prije spavanja
Ilustracija

Utolite glad

5 namirnica koje možete jesti prije spavanja

Stručnjaci ne savjetuju konzumaciju hrane barem tri sata prije spavanja. Ako ipak ne možete izdržati bez da gricnete nešto prije spavanja, okrenite se ovim namirnicama.

1. Šargarepa 
One su brza i jednostavna hrana koja može zamijeniti želju za čipsom. Hrskave su, ukusne i mogu se jesti prstima. Porcija šargarepi osigurava dnevnu dozu vitamina A, a novija istraživanja su pokazala i da smanjuju rizik od dobijanja bolesti krvnih sudova. 

2. Humus 
Jede vam se nešto slano? Namaz od humusa odličan je izbor jer garantuje dužu sitost organizma. Pun je bjelančevina i vlakana koji snižavaju krvni pritisak, te blagonaklono djeluje na kardiovaskularni sistem. Najzdravije je ako ga iskombinujete s čvrstim povrćem poput šargarepe, celera ili krastavaca. 

3. Smrznute borovnice
Jede vam se nešto slatko? Isprobajte smrznute borovnice koje nude slično zadovoljstvo kao šaka slatkiša. Borovnice imaju nisku kalorijsku vrijednost, a istovremeno su bogate vitaminima A, C i K, kao i prehrambenim vlaknima. 

4. Bademi
Bademi su grickalice koje imaju mnogo antioksidanata koji snižavaju nivo lošeg holesterola i krvni pritisak. Uz to sadrže vitamin E koji sprečava začepljenje arterija. Idealni su izbor kada želite "zavarati" želudac prije spavanja, bez da ga opteretite teškom hranom. 

5. Kriška ćureće šunke sa sirom 
Ne možete zaspati jer sanjate o slasnom sendviču sa šunkom i sirom? Priuštite sebii malo mesnog zadovoljstva bez dodatkahljeba. Krišku sira zamotajte u ćuretinu i lagano zagrijte u mikrotalasnoj, te tako napravite kreativni topli sendvič bez viška ugljenih hidrata, poručuje Zadovoljna.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.