Izliječite opekotine od sunca prirodnim putem
Ilustracija

Izliječite opekotine od sunca prirodnim putem

Svakoga ljeta, većina se bori s istim problemima - opekotine od sunca.

Šta podrazumijevaju opekotine od sunca? 

U medicinskom svijetu, opekotine od sunca poznate su kao eritem. U osnovi to znači da je crvenilo kože uzrokovano dilatacijom i začepljenjem kapilara, te je to često znak upale ili infekcije. Nekoliko stvari može uzrokovati navedeno, a to su: infekcije, alergije ili sunčevi ultraljubičasti zraci.

Ultraljubičaste (UV) zrake koje uzrokuju opekotine dolaze u dva oblika -UV-A i UV-B. Ovi zraci, kao i svo elektromagnetno zračenja, dolaze u talasima na određenim frekvencijama. UV-A ima talasne između 315-400 nanometara. UV-B talasne dužine između 280-315 nanometara. Ove talasne dužine prodiru u kožu i apsorbuju se na različitim dubinama.

Za liječenje opekotina na suncu, može vam poslužiti i vaša kućna apoteka.

Lijekovi kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen koriste se da se smanji bol, posebno ako se radi o početnoj fazi.

Za blage opekotina, hladna voda i mlijeko mogu biti odlični. Takođe, možete koristiti i hladne obloge.

Aloe vera, gel ili losion mogu umiriti iritiranu kožu. Za smanjenje stepena opekotina, mogu vam pomoći i hladne kupke. Izbjegavajte soli za kupanje, ulja i parfeme jer oni mogu proizvesti neželjene reakcije, prenosi Radio Sarajevo.

Naravno, klonite se sunca dok vas ne prođu opekotine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.