Joković novi predsjednik SNP-a
Vladimir Joković

Vanredni kongres

Joković novi predsjednik SNP-a

Vladimir Joković izabran je za predsjednika SNP-a na osmom vanrednom kongresu stranke.

Predsjednik izborne komisije Radoman Gogić je rekao da je Joković osvojio 224, bivša poslanica Snežana Jonica 199 glasova, a  bivši savjetnik u poslaničkom klubu Goran Dašić četiri glasa.

Ukupno je glasalo 429 članova, a dva glasa su bila nevažeća.

Joković je kazao da će raditi "na pomirenju" i pozvao na zajednički rad.

Pobjedu mu je čestitala i Jonica.

Ona je kazala da od novog predsjednika očekuje da radi na jačanju stranke i da tome svi moraju biti posvećeni.

Milić na kongresu SNP poželio sreću: Bila mi je čast da vodim stranku

Doskorašnji predsjednik SNP Srđan Milić rekao je da mu je bila čast da vodi stranku i poželio svaku sreću.

Milić je 25. maja, nakon skoro 11 godina na čelu partije, podnio ostavku pod pritiskom dijela funkcionera predvođenih gradonačelnikom Berana Dragoslavom Šćekićem koji su mu zamjerili na lošem upravljanju SNP-om. 

Bivši šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović i Šćekić optuživali su Milića da je odluke donosio bez konsultacija sa članstvom.  

Dok je Damjanović  poručio da prilikom pripreme  kongresa nijesu poštovane procedure i da je zbog toga izbor novog lidera  fingiran, Šćekić je najavio da će učestvovati na kongresu i podržati Jokovića.

Jonica, koja slovi za blisku Miliću, kazala je da će raditi na jačanju saradnje sa opozicijom i da joj “Demokratska partija socijalista (DPS) nije u vidokrugu”, dok je Joković poručio da će sarađivati sa građanskim partijama u opoziciji. Dašić je rekao  da će raditi na podmlađivanju partije.

U radu najvišeg partijskog skupa učestvovaće 465 delegata, do kojih su 310 predstavnici izabrani u opštinskim organizacijama, a 155 su članovi aktuelnog sastava Glavnog odbora. 

Na kongresu će biti izabran novi Glavni odbor koji će imati 100 članova. Na partijskom skupu biće izabrani, kako je saopšteno, predsjednici i članovi Stautarne komisije i Nadzornog odbora i usvojena kongresna dokumenta.

SNP je od svog osnivanja imala tri predsjednika, a u prethodne dvije decenije, osim Milića, vodili su je i nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović  i aktuelni član predsjedništva Demokratskog fronta Predrag Bulatović. 

SNP je formiran 1998. godine, nakon raskola u jedinstvenom DPS-u. Dok je Milo Đukanović zadržao većinu i ostao na čelu DPS-a, Momir Bulatović je osnovao stranku koja će čitavu deceniju biti najjača opoziciona partija u Crnoj Gori. 

Bulatović je smijenjen nakon pet godina na čelu stranke, a lidersku poziciju preuzeo je Predrag Bulatović koji je tu partiju vodio do referenduma o nezavisnosti 2006. godine.  Bulatović je ostavku podnio nakon poraza Bloka za zajedničku državu, na čijem je čelu bio SNP. Ipak, stranku je vodio do septembarskih izbora 2006. godine i novog kongresa krajem te godine, kada je za lidera izabran Milić.

Aktuelni lider SNP-a, koji će na današnjem kongresu i zvanično završiti karijeru predsjednika nekada najjače opozicione stranke, za šefa stranke biran je tri puta. 

Na posljednjem kongresu 2014. godine protivkandidati su mu bili Damjanović i Aleksa Bečić, koji je nakon toga napustio stranku i formirao Demokratsku Crnu Goru. Tokom Milićevog upravljanja  SNP-om, dvije godine prije Bečića, stranku je napustio i Predrag Bulatović koji je 2006. godine Milića promovisao kao nasljednika. Bulatović je uoči parlamentarnih izbora 2012. tražio da se SNP pridruži Demokratskom frontu, a iz stranke je isključen kada je sa Milanom Kneževićem prešao u taj politički savez.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.