Pens i Marković

Posjeta Pensa nimalo slučajna

"SAD na Balkanu loša vijest za rusku agenturu u Srbiji, CG, BiH, Makedoniji, posebno za Dodika i SPC"

Nije nimalo slučajno da je, tokom svoje nedavne evropske turneje, potpredsjednik SAD Majk Pens posjetio upravo Gruziju, Estoniju i Crnu Goru, države koje su, po riječima hrvatskog istoričara, publiciste i profesora istorije južnoslovenskih naroda na američkom Univerzitetu Jejl Iva Banca, trenutno najizloženije ruskim pritiscima.

"Crnogorcima ne treba objašnjavati što je Moskva kod njih pripremala prošle jeseni. Srećom, zavjera je otkrivena i razbijena. Crna Gora je ušla u NATO, ojačala sopstvenu nezavisnost, ali je ostalo mnogo političkog taloga koji će se morati očistiti", kaže Banac u intervjuu za Pobjedu.

Govoreći o tome da li se posjetom Podgorici potpredsjednik Pens pokazao da se Amerika vraća na Balkan, on je rekao da SAD ipak nikad nijesu napustile balkansku regiju.

"Proces izgradnje NATO-a napredovao je i za Obamine straže – Hrvatska i Albanija ušle su u NATO, dok je Kosovo ostalo ključna tačka američke vojne prisutnosti u regiji. Kamp Bondstil kod Uroševca najveća je američka vojna baza u ovom dijelu Evrope, sa oko 7.000 pripadnika kopnene vojske. No, tačno je, niz diplomatskih inicijativa na Balkanu Obama je prepustio EU, zapravo Njemačkoj, a rezultati su izostali. Ovo je, dakle, svojevrsni povratak, ili bolje signal da SAD preuzima inicijativu", rekao je Banac.

Povratak Amerike je, smatra on, loša vijest za sve regionalne smutljivce – rusku agenturu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, posebno za Dodika i SPC, ali i za dvoličnu srpsku i grčku politiku.

"I, naravno, za Moskvu", poručio je Banac.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.