Bjelopoljski ljekari bi mogli ostati bez licence
Foto: Jadranka Ćetković

Dobili kazne niže od minimalne

Bjelopoljski ljekari bi mogli ostati bez licence

Iako je najavljeno da bi bjelopoljski ljekari nakon izdržavanja kazne od šest mjeseci mogli da nastave sa radom u bolnici, zakon predviđa trajno oduzimanje licence doktorima u slučaju pravosnažne presude za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Članom 116 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predviđeno je da nadležna Ljekarska komora trajno oduzima licencu za rad u slučaju kada je zdravstveni radnik pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog učinjenog teškog djela protiv zdravlja ljudi. Isto važi i u slučaju pravosnažne presude zdravstvenim radnicima za krivično djelo protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom. 

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša “Vijestima” je objasnio da će Komora, u slučaju da sud donese mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, trajno oduzeti licencu i postupiti po nalogu suda. Ukoliko sud to ne uradi, ni Komora, to jest njen Sud, neće po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trajno oduzeti licence za rad ljekarima u slučaju pravosnažne presude.

“Niko u državi, pa ni Ljekarska komora, nema pravo da se postavlja iznad odluka suda. Dakle, sud je taj pred kojim je neposredno sproveden dokazni postupak i utvrđeno činjenično stanje. Sud ima mogućnost eventualnog donošenja mjera obezbjeđenja - zabrane obavljanja djelatnosti. U tom slučaju Komora bi postupila po nalogu suda...”, odgovorio je Mugoša.

Dodao je da bi “Komora mogla da oduzme licencu ljekaru u slučaju kršenja etičkog kodeksa i takve odluke će donositi Sud komore, naravno kad komora počne sa zakonskim radom”.

Bjelopoljski ljekari Tomislav Jeremić i Haka Tahirović kažnjeni su sa sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević sa šest mjeseci kućnog pritvora zbog infekcije pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

Dobili su kazne niže od minimalne, koja iznosi dvije godine za to krivično djelo, a tužilaštvo će se žaliti na presudu. Ljekarima je optužnicom stavljeno na teret da su počinili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za to krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina robije.

Sudija Vukomir Bošković je rekao da je sud imao u vidu to što su “ugledni i poznati ljekari neosuđivani, solidno se ponašali i doprinijeli podizanju kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga. Roditelji su kazali  da su ogorčeni postupcima bjelopoljskog Višeg suda.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.