Saznajte šta se dešava u našem tijelu 10 minuta nakon lakiranja noktiju
Ilustracija

Saznajte šta se dešava u našem tijelu 10 minuta nakon lakiranja noktiju

Nedavno istraživanje pokazalo je da su mnogi od najpopularnijih lakova za nokte, čak i brendirani, mnogo štetniji nego što se čini.

U toku istraživanja, 24 žene podvrgnute su različitim testovima, koji su za cilj imali otkrivanje eventualnih tragova različitih toksina u organizmu.

Razultati su iznenadili mnoge, u tijelu svih ispitanica pronađen je opasan toksin trifenil fosfat.

A šta je uzrok ovog trovanja organizma? Lakiranje noktiju!

Jedan od glavnih problema sa ovom supstancom je što ometa rad endokrinog sistema. Ona može uticati na regulaciju hormona, metabolizam, reprodukciju i razvoj.

preview14047760650x341981492632417

Ovo je naročito štetno za mlade djevojke koje redovno koriste lak za nokte jer je zdrav hormonalni razvoj ključan dio njihovog razvoja. Trifenil fosfat predstavlja ozbiljni rizik po zdravlje bilo koje osobe izložene njegovom uticaju.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.