Japan razmješta antiraketni sistem, ozbiljno shvatio prijetnje Sjeverne Koreje
Foto: Rojters

Ne toleriše provokacije

Japan razmješta antiraketni sistem, ozbiljno shvatio prijetnje Sjeverne Koreje

Japan je u razmjestio svoj antiraketni sistem Patriot nakon najave Sjeverne Koreje o planu lansiranja raketa u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Kako navodi japanska televizija NHK, Ministarstvo odbrane je počelo da raspoređuje američki antiraketni sistem Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) u prefekturama Hirošima, Koči, Šimane i Ehime.

Nakon objave Pjongjanga, ti lokaliteti bi se mogli naći na putanji sjevernokorejskih raketa.

Televizijski snimci prikazuju vojna vozila koja pred zoru prevoze lansirne rampe i druge elemente antiraketnog sistema u vojnu bazu u Kočiju.

Japanska vlada je ranije saopštila da namjerava da sruši sjevernokorejske rakete koje bi eventualno zaprijetile japanskoj teritoriji.

Agencija Kjodo, pozivajući se na zvaničnike japanskog ministarstva odbrane, objavila je da će se tokom jutra završiti sa raspoređivanjem antiraketnog sistema na zapadu Japana.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini ostrva Guama, samo nekoliko sati pošto je predsjednik SAD Donald Tramp obećao Pjongjangu "vatru i bijes" ako se nastavi sa prijetnjama njegovoj zemlji. 

Portparol japanske vlade Jošida Suga, je rekao da Tokio "nikada neće tolerisati" provokacije Sjeverne Koreje i da će japanske oružane snage preduzeti potrebne mjere.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.