Hrvatska dobija najopasniju tajnu službu na ovim prostorima
Ilustracija

Svoju CIA-u

Hrvatska dobija najopasniju tajnu službu na ovim prostorima

Hrvatska će dobiti novu specijalnu Službu za antiterorističko djelovanje, po uzoru na mađarski Centar za antiterorizam (Terrorelhárítási Központ, TEK) ili britansku Protivterorističku komandu (Counter Terrorism Command) u sastavu londonske Metropolitan policije, poznatiju po nazivu Scotland Yard.

Štaviše, kako otrkiva hrvatski magazin „Express“, nova hrvatska služba imaće velike sličnosti s najvećom američkom obavještajnom agencijom CIA-om.

U toj novoj službi bile bi objedinjene obavještajne, istražne i operativne protivterorističke djelatnosti, koje su danas razbacane po nekoliko agencija i ministarstava.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), antiterorističke jedinice MUP-a i posebni agenti za istrage mogućih terorističkih napada tako bi činili jednu posebnu službu kojoj bi cilj bio da sprIJEčava terorističke napade, ali i da u slučaju najgoreg scenarija ima spreman brzi odgovor koji bi ga zaustavio, piše hrvatski magazin.

Naravno, postojala bi i komponenta zadužena za istragu i hvatanje mogućih sAradnika terorista kako bi hrvatsko pravosuđe moglo procesuirati sve odgovorne.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova magazin saznaje da oni „istražuju sve načine za poboljšanje bezbjednosnog sistema Hrvatske“, a to znači da je plan u preranoj fazi kako bi izlazili u javnost s konkretnim informacijama.

Na nedavnom predstavljanju nove Strategije nacionalne bezbjednosti ministar Damir Krstičević pojasnio je da „sistem sigurnosti koji Hrvatska razvija i poboljšava jamčit će svim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagovati i odgovoriti na bilo koju opasnost.“

Iz dobro obavještenih krugova „Express“ je dobio potvrdu da će nova služba biti „jedna od najopasnijih na ovim prostorima“.

Trenutno stanje kaže da Hrvatska ima nekoliko jedinica specijalne policije, vrhunski opremljene i još bolje obučene, ali je njihovo vrijeme reakcije na mogući teroristički napad relativno dugo. Detalje, naravno, gotovo je nemoguće saznati, ali teško je zamisliti da bi hrvatske jedinice specijalne policije mogle doći na mjesto napada u roku od, recimo, osam minuta.

Naime, toliko je trebalo londonskim specijalcima da dođu na londonski most tokom nedavnog terorističkog  napada. U roku od dodatnih 20 sekundi trojica napadača su bila mrtva, ali je napadačima čak i tih osam minuta bilo dovoljno da ubiju osmoro i teško rane još gotovo pedeset osoba.

 thebosniatimes.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.