Pens dao snažnu podršku SAD cijelom regionu
Jelko Kacin

Kacin o posjeti potpredsjednika SAD

Pens dao snažnu podršku SAD cijelom regionu

Nova američka administracija poručila je da se uhodava i preuzima svoj dio odgovornosti za stabilnost, prosperitet i mir u Evropi, u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu.

Bila je to prava poruka, u pravo vrijeme, na pravom mjestu, upućena našem kontinentu, svijetu i nekima koji nisu faktor stabilnosti u regionu, izjavio je za Pobjedu ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin, komentarišući prošlonedjeljnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa Crnoj Gori.

Pošto je Crna Gora nedavno postala članica NATO, to je, kako ističe naš sagovornik, bila i posjeta savezničkoj državi, pa i čestitka Crnoj Gori, koja je u Alijansi preuzela sve obaveze i odgovornosti.

Slovenački ambasador kaže da je potpredsjednik SAD Majk Pens boravio u Crnoj Gori iz više razloga.

Dao je snažnu poruku i podršku SAD cijelom regionu i pojedinim zemljama koje su se odazvale adekvatnim prisustvom najviših predstavnika država regiona. Po nivou prisutnosti može se jasno ocijeniti interes država da unaprijede i prodube saradnju sa SAD kaže Kacin.

On dodaje da potpredsjednik Pens smatra da „region zaslužuje svu potrebnu pažnju, podršku i pomoć SAD u stabilizaciji, demokratizaciji, tranziciji i evroatlantskoj integraciji država, ekonomija i društava regiona u obimu koji odgovara njima“.

Približavanje EU

“Jasno je poručio da suverene država moraju same odlučiti koliko i kakve saradnje žele sa SAD. Na drugoj strani je u interesu SAD da države u regionu puno učestvuju u razvijanju saobraćajne i energetske infrastrukture i trgovine. Ne smije se zaboraviti da se radi o posjeti vezanoj za sastanak država članica Jadranske povelje, kojom će naredne godine predsjedavati Crna Gora i na kom su učestvovale i države posmatrači, među kojima je i Slovenija” kaže Kacin.

Prema njegovim riječima, SAD poručuju da podržavaju i približavanje država EU.

“To je značajna i kvalitetna poruka poslije nekih dubioza koje su nastale kao posljedica kontroverznih izjava i tvitova predsjednika SAD Donalda Trampa o EU. To nije samo poruka državama, nego i revizija odnosa od Brisela i EU”, kaže Kacin.

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.