Racije i hapšenja u Holandiji zbog zaraženih jaja
Ilustracija

Nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine

Racije i hapšenja u Holandiji zbog zaraženih jaja

U Holandiji su privedene dvije osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, u okviru istrage o zaraženim jajima.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su dvojica osumnjičenih direktori kompanije koja je navodno koristila fipronil na farmama živine, prenosi Beta.

Iako nema izvještaja da se neko razbolio, tužioci su rekli da ima dokaza da je javno zdravlje ugroženo "primjenom biocida fipronil u kokošinjcima u odjeljku za jaja".

Osumnjičeni su privedeni u toku serije pretresa koje je Holandija sprovela u okviru zajedničke akcije s belgijskim vlastima. 

Zbog te afere, milioni jaja su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Holandiju. 

Desetak proizvođača jaja u Belgiji i Holandiji je pod istragom, pošto je u njihovim proizvodima otkriveno prisustvo insekticida fipronil, koji može da ugrozi ljudsko zdravlje. 

Evropska komisija je ove nedelje upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmjere. 

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdijevača proizvoda za čišćenje u Holandiji. Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Čikfrend" koristila taj insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića. 

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. 

Francuska vlada je saopštila da je u dvije fabrike hrane u centralnom i zapadnom dijelu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom. 

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarm je juče izjavio da su holandske vlasti još u novembru prošle godine znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavijestile svoje evropske partnere, javila je agencija AP.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.