Šljiva je najjači antioksidans
Ilustracija

Šljiva je najjači antioksidans

Iako se šljive masovno koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu svježe jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem. Izuzetno pogoduju zdravlju crijeva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrijednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži. Riječ je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.

Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crijevo u nepromijenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta nedjeljno, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrijednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Napitak protiv zatvora

Kašiku čaja od sjene potopite u tri decilitra vode i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite čaj da se ohladi. Procijedite ga i u gotov čaj čaj razmutite dvije kašike marmelade od šljiva.

dzemodsljivathinkstock

Napitak protiv zatvora pijte samo u večernjim satima.

Story.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.