Kina spremna da plati visoku cijenu sankcija Sjevernoj Koreji

Kina spremna da plati visoku cijenu sankcija Sjevernoj Koreji

Kina je spremna da plati visoku cijenu novih sankcija Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje, zarad denuklearizacije i stabilizacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je ocijenio da će Kina, kao glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, najviše izgubiti zbog pooštrenih sankcija, saopštilo je danas njegovo ministarstvo, prenosi Sputnjik.

"Ako uzmemo u obzir tradicionalne ekonomske odnose Kine i Sjeverne Koreje, Kina će morati da plati najveću cijenu primjene najnovije rezolucije. Ipak, radi podržavanja međunarodnog sistema protiv širenja nuklearnog naoružanja i održavanja mira i stabilnosti u regionu, Kina će, kao i uvijek, strogo i potpuno poštovati rezolucije", rekao je Vang na forumu Zajednice zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Posle novih balističkih raketnih proba Pjongjanga u julu, Savjet bezbjednosti UN je 5. avgusta jednoglasno usvojio rezoluciju o novim sankcijama koje najviše pogađaju industrije uglja, gvožđa i olova.

Očekuje se da će nove sankcije uticati na smanjenje godišnjeg prihoda Sjeverne Koreje od izvoza za trećinu, odnosno za milijardu dolara.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.