Slovenačka pivara Komunjara proizvela Jovanku i Tita
Foto: Fejsbuk

Izazvalo polemike

Slovenačka pivara Komunjara proizvela Jovanku i Tita

Mala pivara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Fejsbuku objavljena fotografija iz prodavnice u Ljubljani gdje se na polici nalazi njihovo svijetlo pivo "Tito", a uz njega gorko, pšenično naziva "Jovanka".

Oko toga se odmah razvila javna rasprava da li je u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizovati, odnosno "slaviti" vodeće osobe prošlog totalitaristčkog sistema.

Naročito je osjetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za lijeve čovjek zaslužan za samostalnu Sloveniju u današnjm granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom, prenosi N1 ppozivajući se na Hinu.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu željeli da podižu političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele "politiku u svoju butigu" u kojoj kupuju i lijevi i desni, piše nedeljnik "Demokracija".

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. "craft" piva 50-ak slovenačkih proizvođača, kažu u Lidlu.

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude porodične "mikropivovare". Sve se odvijalo početkom avgusta, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vrijeme imali i Tita i Jovanku.

Prozvođaču koji je piva stavio na tržište ne može se negirati smisao za humor i političku provokaciju. Radi se o kompaniji "Komunajzer", što na slovenačkom znači stari komunista ili "komunjara".

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsjedniku, dok opštine i gradovi koji nisu mijenjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih saradnika.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.