OVE stvari mnogi od vas drže na tavanu, a nikako ne bi trebalo
Ilustracija

OVE stvari mnogi od vas drže na tavanu, a nikako ne bi trebalo

Osim ako na tavanu nemate ugrađen klima-uređaj, stvari koje ste tamo odložili biće izložene ekstremnim temperaturama i velikoj vlazi.

Svaki put kada naletimo na nešto u kući, a da ga ne koristimo redovno, razmišljamo gdje bi to mogli da skladištimo. Ukoliko ne živite u kući i nemate tavan, nije problem - naći će se! Tako nerijetko skladištimo neke stvari na tavanu u bakinoj kući u selu, sve misleći da će nam te stvari opet nekad biti potrebne.

Međutim, ukoliko tavan nije lijepo izolovan i nema klima uređaj, može se dogoditi da te stvari budu toliko oštećene da više nikada ne možete da ih koristite.

Igračke

Plišane igračke među prvima završe na tavanu. Onog trenutka kada se djeca izigraju sa njima, mi ih pakujemo i odlažemo kako bi "drugo dijete" ili "nečije dijete" moglo sjutra da se igra. Međutim, plišane igračke često stradaju jer ih izjedu miševi ili se ubuđaju od vlage... O tome koliko prašine "progutaju" da i ne govorimo. Ukoliko vam je već žao da ih poklonite ili bacite, igračke pakujte u plastične kutije koje su hermetički zatvorene.

Stara tehnika

Kupili ste novi televizor ili mini liniju, ali staru tehniku nipošto ne želite da bacite. Logičnije je da vam onda skuplja prašinu na tavanu nego u kući. Međutim, televizori, stereo uređaji, kompjuteri, mobilni telefoni... ne mogu da trpe nagle promjene u temperaturi, kao ni vlagu. Zbog toga, rizikujete da zauvijek ostanete bez nekih od ovih uređaja ukoliko ih skladištite na tavanu.

Tepisi

Stari vunjeni tepih ste zamijenili novim čupavim tepihom, ali vam je žao da stari bacite! Gdje ćete sa njim? Naravno, tavan! Stručnjaci će reći - ne, nikako! Naime, vunjeni tepisi (ali i oni drugi) izvrstan su plijen za moljce. Takođe, ukoliko tepih osjeti vlagu, sa njim možete da se pozdravite, ne samo da će ubuduće neprijatno da miriše, već će početi i da propada.

Fotografije

Djeca digitalnog doba ne pamte da su ikada izradili fotografiju, zbog toga nešto mnogo i ne haju za foto albume koji su pune uspomena, te ih nerijetko skladište upravo na mračnom tavanu, jer koga još interesuju prabakine slike. Ukoliko ste već odlučili da čuvate te albume, znajte da im nije mjesto na tavanu, jer prevelika vlaga, kao i velika vrućina mogu da ih oštete. Isto važi i za filmove (negative) koji mnogi i danas čuvaju.

Arhiva

Stari ugovori, računi, pisma... Sve to nerijetko završi sakriveno na mračnom tavanu. Međutim, papir će uvijek prvi da strada, pogotovo ukoliko na tavanu ima vlage. Ukoliko vam je bitno da neku dokumentaciju sačuvate, odložite je u fasciklu i čuvajte je u kući.

Alo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.