Hrvatski ministar poljoprivrede pozvao kolege iz susjednih zemalja na sastanak
Tomislav Tolušić

Naredne nedjelje

Hrvatski ministar poljoprivrede pozvao kolege iz susjednih zemalja na sastanak

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić razgovarao je danas s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće nedjelje.

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te, kako je navedeno u saopćenju, "nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država".

"Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije. U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan. Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno", navedeno je u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.